Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Φορέας: 
Δήμος Βριλησσίων
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2013

Βριλήσσια, 3 Ιουνίου 2013

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ:
ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΜΑΣ
Ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο Βριλησσίων
για τις μοτοσυκλέτες στην Πλατεία Αναλήψεως και το Πάρκο ΤΥΠΕΤ

κ. Δήμαρχε,
Πριν μερικά χρόνια ο Δήμος Βριλησσίων πήρε την πρωτοβουλία να ελευθερώσει την κεντρική πλατεία Αναλήψεως από τη διέλευση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, και να δημιουργήσει έναν εκτεταμένο δημόσιο χώρο αναψυχής και παιχνιδιού. Μεγάλα ποσά δαπανήθηκαν για την αναδιαμόρφωση της πλατείας, ενώ ποδηλατόδρομοι δημιουργήθηκαν σε συνέχειά της. Αποτέλεσμα ήταν ένας ζωντανός χώρος που προσελκύει πλήθος πολίτες κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως παιδιά και νεολαία. Ειδικά τα απογεύματα, η πλατεία γίνεται όλη ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος παιχνιδιού.

Όλο και περισσότερο όμως, ο χώρος της πλατείας παραβιάζεται καθημερινά από δεκάδες μηχανές κάθε κυβισμού: κάποιοι διασχίζουν την πεζοδρομημένη πλατεία για να αποφύγουν να κάνουν το γύρο του οικοδομικού τετραγώνου, άλλοι για να σταθμεύσουν ακριβώς δίπλα στο σημείο που θα πιούν τον καφέ τους, άλλοι απλώς για να συναντήσουν φίλους τους και να δείξουν τη μηχανή τους σε όσο γίνεται περισσότερους.

Αποτέλεσμα των παραβιάσεων, που κορυφώνονται συνήθως τις ώρες που η πλατεία έχει τον περισσότερο κόσμο, είναι ένας χώρος ζωτικής σημασίας να υποβαθμίζεται σοβαρά: από χώρος αναψυχής και ξεκούρασης, μετατρέπεται σε «χώρο όπου πρέπει κανείς διαρκώς να προσέχει». Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το πρόβλημα για τα μικρότερα παιδιά, που κάθε απόγευμα παίζουν κατά δεκάδες στην πλατεία και που δεν είναι δυνατόν να έχουν διαρκώς τους γονείς τους ακριβώς δίπλα τους, για κάθε διερχόμενο κίνδυνο.

Ανάλογες, αλλά μικρότερης έκτασης, είναι οι παραβιάσεις και στο Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ) στην οδό Μπακογιάννη, όπου μηχανές διασχίζουν συχνά τους δρόμους περιπάτου για να σταθμεύσουν μπροστά στο δημοτικό κτίριο, στο κέντρο του.

Μέχρι στιγμής για το πρόβλημα έχουμε πλήρη αδιαφορία, τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από την αστυνομία. Συχνά μάλιστα η τελευταία γίνεται και η ίδια μέρος του προβλήματος, με βαριές αστυνομικές μοτοσυκλέτες της Ομάδας ΔΙΑΣ να σταθμεύουν στο ξύλινο δάπεδο της πλατείας (στέλνοντας το αντίστοιχο παραβατικό μήνυμα, ιδιαίτερα στους νέους) αντί για το δρόμο μπροστά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ελάχιστα μόνο μέτρα πιο πέρα. Επιπλέον αρνούνται να κάνουν ακόμη και απλή σύσταση για την παραβίαση της πλατείας από τις υπόλοιπες μοτοσυκλέτες.

Ως τοπική Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων στην περιοχή, ζητάμε λοιπόν την άμεση παρέμβαση της δημοτικής αρχής, πριν το πρόβλημα γίνει οξύτερο και συμβούν σοβαρά ατυχήματα. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά, ακόμη και με απλά βήματα που σήμερα μένουν στα αζήτητα:

 Ενημερωτική εκστρατεία, με μήνυμα ότι ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.
 Διάβημα της δημοτικής αρχής προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, ώστε οι αστυνομικές μοτοσυκλέτες να χρησιμοποιούν την πλατεία μόνο σε πραγματικά έκτακτες καταστάσεις, και να σταματήσουν να ενθαρρύνουν την παραβατικότητα (και) των άλλων δικύκλων.
 Συστάσεις και ενημερωτικές πινακίδες, στην ίδια την πλατεία και το πάρκο.
 Ειδικές συστάσεις στα γειτονικά καταστήματα που χρησιμοποιούν δίκυκλα για παραδόσεις στα σπίτια των πελατών τους και πιθανότατα ενθαρρύνουν (ή, πάντως, ανέχονται) την παραβίαση της πλατείας από τους υπαλλήλους τους σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών .για να συντομεύουν τις διαδρομές και να εξοικονομούν χρήμα και χρόνο
 Οριοθέτηση μικρών χώρων στάθμευσης για τις μηχανές στις εισόδους της πλατείας, δίπλα στις μπάρες που αποκλείουν τα αυτοκίνητα. Στην υπόλοιπη πλατεία, καταγραφή των παραβάσεων και επιβολή των νόμιμων προστίμων.
 Σήμανση της διαδρομής του ποδηλατόδρομου μέσα από την πλατεία, ώστε οι (ενήλικοι) ποδηλάτες να χρησιμοποιούν μόνο το συγκεκριμένο διάδρομο και οι υπόλοιποι χρήστες της πλατείας να είναι πιο ασφαλείς.
Σε καιρούς κρίσης, τα πάρκα και οι πλατείες είναι ακόμη πιο ζωτικά για την καθημερινή μας ζωή. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι τέτοιοι χώροι ΔΕΝ είναι για τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία οποιασδήποτε μορφής: ο ρόλος τους είναι να αποτελούν ασφαλείς και προσβάσιμους χώρους, για την αναψυχή όλων μας και το παιχνίδι των παιδιών.

Οικολόγοι Πράσινοι
Πολιτική Κίνηση ΒΑ Προαστίων Αθήνας
Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Φιλοθέη/Ψυχικό

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνα Κουντουριώτη, 6977 096601
Γιάννης Παρασκευόπουλος. 6979 952070

Συνημμένο Αρχείο: 

Σχόλια

Μας προωθήθηκε η απάντηση του δημάρχου, στην οποία δηλώνει οτι ο δήμος αδυνατεί να κόβει κλήσεις:


Αξιότιμοι κα Κουντουριώτη και κε Παρασκευόπουλε,
Κατ αρχήν ευχαριστώ για τις επισημάνσεις σας οι οποίες είναι απολύτως ορθές, απασχολούν και εμάς και δεν είναι ακριβές ότι αδιαφορούμε.
Θα σας είναι γνωστό ότι διαθέτουμε περιορισμένο αριθμό δημοτικών αστυνόμων, ήτοι 5, οι οποίοι όταν απασχολούνται Σαββατοκύριακο δικαιούνται ρεπό κάποια ημέρα της εβδομάδας με αποτέλεσμα να λείπουν από την αστυνόμευση της πόλης κατά τις καθημερινές. Επιπλέον, όσες φορές, και είναι πολλές, απευθυνθήκαμε στο ΑΤ Βριλησσίων εισπράξαμε την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή δεν διαθέτει προσωπικό για τέτοιες μορφές αστυνόμευσης.
Όλα τα παραπάνω δεν τα αναφέρω απλώς ως δικαιολογίες για να μη κάνουμε τίποτε, αλλά για να αντιληφθείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, γιατί βούλησή μας αποτελεί η αποτελεσματική αστυνόμευση της πλατείας.
Παρά τις παραπάνω δυσκολίες, από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έχουμε ήδη προγραμματίσει να υπάρχει παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα πραγματοποιεί ελέγχους. Γνωρίζετε βέβαια ότι, δυστυχώς, δεν έχει αρμοδιότητα να κόβει κλήσεις, πράγμα για το οποίο αρμόδια είναι μόνο η Αστυνομία.
Επανειλημμένως και εγώ ο ίδιος έχω κάνει συστάσεις στην ΔΙΑΣ και στον Αξιωματικό Προϊστάμενο της, ελπίζω δε ότι τα κρούσματα θα εξαλειφθούν, όπως και στα καταστήματα για να απαγορεύσουν στους μεταφορείς τους τις παραβάσεις.
Οσον αφορά δε θέσεις στάθμευσης, θα έχετε παρατηρήσει ότι έχουμε ήδη τοποθετήσει θέσεις για ποδήλατα στις εισόδους της πλατείας που μπορούν να εξυπηρετούν και μηχανές.
Τέλος, πέραν αυτών των παρατηρήσεών για τις οποίες και πάλι ευχαριστώ, περιμένω και τις επισημάνσεις σας για τις πολλαπλές «πράσινες» επιδόσεις του Δήμου μας για τις οποίες έχει γίνει γνωστός ανά την Ελλάδα και όχι μόνο και για τις οποίες μπορεί να σας πληροφορήσει ο εξ ημών κ. Γ. Δημαράς, το ΚΑΠΕ και όχι μόνο.
Με εκτίμηση
********************************
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης
Δήμαρχος Βριλησσίων

Ο δήμαρχος λέει: "Γνωρίζετε βέβαια ότι, δυστυχώς, δεν έχει αρμοδιότητα να κόβει κλήσεις, πράγμα για το οποίο αρμόδια είναι μόνο η Αστυνομία."

Ο νόμος για τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας λέει:
(8) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν
στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση
των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων
του άρθρου 103 του ν. 2696/1999, όπως ισχύει, για την
παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρ−
μογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία
τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια
και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια
χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά.
Οι αρμοδιό−
τητες αυτές ασκούνται, παράλληλα και κατά περίπτωση,
και από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και το Λιμενικό
Σώμα.

(Νόμος 3731/2008 ΦΕΚ αρ. φύλλου 263)
http://www.glyfada.gr/appdata/documents/2008-n.3731.pdf

Το ερώτημα λοιπόν τίθεται, αν δεν έχει αρμοδιότητα η δημοτική αστυνομία να κόβει κλήσεις για την κυκλοφορία σε πεζόδρομους, πώς μπορεί να ελέγξει τις παραπάνω διατάξεις;