Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Για να αλλάξουμε τη νοοτροπία της κοινωνίας μας υπέρ της πεζής και ήπιας μετακίνησης χρειάζεται να ζητήσουμε την αλλαγή. Αναφέρουμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να συμβάλεις:

Μάθε το Νόμο και τα δικαιώματά σου.

Μίλησε
Όταν δεις κάποιον να παρκάρει μπροστά σου σε χώρο που εμποδίζει τους πεζούς, πες του οτι σ' ενοχλεί. Αν σου αντιμιλήσει ή σε αγνοήσει, σήκω και φύγε. Μην παρασυρθείς σε καυγά. Μπορεί όμως να σε ακούσει η μπορεί κάτι να μείνει. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία οτι "δεν τρέχει τίποτα".

Διεκδίκησε προτεραιότητα
Όταν θέλεις να περάσεις από διάβαση πεζών και τα αυτοκίνητα δεν σταματάνε, κάνε τους νόημα να σταματήσουν. Βοηθάει αν κρατάς κάτι όπως ένα φύλλο χαρτί ή ένα ρούχο. Αυτή η διεκδίκηση θέλει προσοχή και κάποια εμπειρία. Ποτέ μην προχωρήσεις στο δρόμο χωρίς να έχεις σχέδιο διαφυγής.

Γράψε μια επιστολή
Στείλε τη στο δήμαρχο ή σε κάποια άλλη αρχή. Μπορείς να βρεις παραδείγματα επιστολών εδώ ή να προσθέσεις τη δική σου.

Κάλεσε το 100
Μάθε να καλείς το 100 που-και-που όταν βλέπεις κάποια τρανταχτή παράβαση (όπως στάθμευση σε διάβαση πεζών). Προτού καλέσεις, μάθε τη διεύθυνση του συμβάντος.
Καλώντας δείχνεις οτι ενδιαφέρεσαι και απαιτείς από τις αρχές να διορθώσουν το πρόβλημα. Μπορεί να έρθουν ή να σε αγνοήσουν.

Βοήθησε διαδικτυακά
Στείλε μας ενδιαφέρον άρθρα ή πληροφορίες, ή προτάσεις για την ιστοσελίδα μας. Μπορείς να ανεβάσεις κάποιο άρθρο ή πληροφορία στην ιστοσελίδα μας κατευθείαν (στο φόρουμ) και να το προωθήσεις με ό,τι άλλο μέσο χρησιμοποιείς (facebook, twitter).

Οργανώσου με άλλους
Μπορείς να συμμετέχεις σε συναντήσεις ή δράσεις του συλλόγου ΠΕΖΗ, ή σε άλλες σχετικές προσπάθειες (π.χ. ομάδες ποδηλατών), ή να οργανωθείς με τους γείτονες σου για να διεκδικήσεις κάποια τοπική ενέργεια του δήμου σου υπέρ της πεζή μετακίνησης.

Κινήσου Εναλλακτικά
Χρησιμοποίησε περισσότερο το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν πηγαίνεις με αυτοκίνητο ή μηχανή, περπάτα λίγο περισσότερο για να παρκάρεις νόμιμα.