Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Καθώς ποδηλατούσα σήμερα, πρόσεξα ένα αστυνομικό περιπολικό σταθμευμένο το μισό πάνω σε διάβαση πεζών, μπροστά σε αστυνομικό τμήμα. Ανέβηκα στο τμήμα εκνευρισμένος για να παραπονεθώ και τους έβαλα τις φωνές. Ο αστυνομικός υπηρεσίας αφού πρώτα πήρε τα στοιχεία μου, μου είπε οτι το περιπολικό είναι σταθμευμένο στην άκρη της διάβασης και δεν εμποδίζει. Μου είπε επίσης οτι σε περιπτώσεις που βλέπω παράβαση σε διάβαση πεζών, να καλώ το 100 και θα έρθουν. Αφού δεν μπορούσα να τον πείσω οτι το περιπολικό ήταν παράνομα σταθμευμένο, έφυγα, πήγα στην άλλη μεριά του δρόμου και πήρα φωτογραφία τη διάβαση και το περιπολικό. Καθώς ετοιμαζόμουν να φύγω με το ποδήλατο, με ειδοποίησε η φρουρός να ανέβω πάνω γιατί θέλει να μου μιλήσει ο αξιωματικός υπηρεσίας. Όταν ανέβηκα, μου απευθύνθηκε κάποιος ανώτερος αξιωματικός και μου έβαλε τις φωνές γιατί έπαιρνα φωτογραφίες το αστυνομικό τμήμα, γιατί είναι στόχος, ιδιαίτερα τέτοιες μέρες. Εξήγησα γιατί το έκανα, του έδειξα τις φωτογραφίες και τις διέγραψα όταν μου το ζήτησε. Μετά βγήκαμε στο μπαλκόνι και του έδειξα οτι ο φάρος του περιπολικού ήταν πάνω στην ξεβαμμένη ακριανή γραμμή της διάβασης. Του έδειξα επίσης ένα μηχανάκι κι ένα αυτοκίνητο σταθμευμένα στην άλλη άκρη της διάβασης. O αξιωματικός, έδωσε αμέσως εντολή να βεβαιώσουν παραβάσεις για τα 2 οχήματα και να να μετακινήσουν το περιπολικό εκτός της διάβασης. Ρώτησα έκπληκτος αν μπορούν να γράφουν κλήσεις, γιατί σε άλλες περιπτώσεις αστυνομικοί μου έχουν πει οτι αρμόδια είναι η τροχαία. Μου είπε οτι βεβαίως μπορούν να γράφουν κλήσεις και οτι "η αστυνομία είναι μία". Ρώτησα αν μπορούν να γράφουν κλήσεις και οι μοτοσυκλετιστές αστυνομικοί. Μου απάντησε οτι μπορούν.

Έφυγα ικανοποιημένος οτι το παράπονο μου έπιασε τόπο. Θα το ξανάκανα, με πιο ήρεμο τρόπο, εξηγώντας ξεκάθαρα γιατί το κάνω, δηλαδή οτι διαμαρτύρομαι για την καταπάτηση του χώρου των πεζών από την πλευρά του πεζού. Διότι από μερικές ερωτήσεις που μου έκαναν, συμπέρανα οτι άργησαν να καταλάβουν το λόγο που έκανα το παράπονο και γιατί μ' ενδιέφερε.

Υ.Γ. Ο Κ.Ο.Κ. απαγορεύει τη στάθμευση και σε απόσταση 5 μέτρων από τη διάβαση.

Θεωρώ ότι η ήπια αντίδραση είναι πιο αποτελεσματική αλλά η ηπιότητα δεν πρέπει ποτέ να κατευνάζει την οργή αλλά να την κατευθύνει. Ανάμεσα σε μια οργισμένη αλλά αποτελεσματική αντίδραση και μια ήπια αλλά περιορισμένης αποτελεσματικότητας προτιμώ την πρώτη. Γενικά δηλαδή μπράβο που διατηρείς την οργή σου και τη διαχειρίζεσαι σε αποδεκτά πλαίσια.