Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Περίμενα στην αίθουσα αναμονής στα επείγοντα περιστατικά του Γ.Ν.Α. Γεννημματάς. Ένας αστυνομικός ήταν στη γραμματεία, όταν ήρθε ο φύλακας από έξω και του ζήτησε ευγενικά να μετακινήσει το περιπολικό από εκεί που το άφησε γιατί έχουν μπλοκαριστεί 3 ασθενοφόρα. Ο αστυνομικός είπε οτι το ένα ασθενοφόρο δημιουργεί το πρόβλημα, όχι το περιπολικό του. Ο φύλακας επανέλαβε το αίτημά του και ο αστυνομικός είπε "αυτό το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό. Δεν μπορώ να το αφήσω παραπέρα. Αν μου το σπάσουνε;"

Φεύγοντας από το νοσοκομείο, αφού στο μεταξύ είχα περάσει από το γιατρό, το περιπολικό ήταν ακόμα εκεί.

Εικόνα: 

Εδώ και χρόνια έχω την εξής απορία:
Υπάρχει κάποια εξαίρεση στον ΚΟΚ για τα οχήματα της αστυνομίας; Εγώ πάντως διαβάζοντας το ΚΟΚ για τις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, δεν είδα κάτι τέτοιο... Στα κεφάλαια περί στάθμευσης γράφει για "οχήματα". Τα περιπολικά, κλούβες κλπ., δεν θεωρούνται οχήματα; Κι όμως, έχω δει περιπολικά και κλούβες σταθμευμένα σε πεζοδρόμιο (όπως στην παραπάνω εικόνα), πολύ κοντά σε φανάρια ή στάσεις λεωφορείων, ακόμα και πάνω σε διαβάσεις πεζών.
Πάντως σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως θα είχε ενδιαφέρον αν καλούσαμε την τροχαία, κάνοντας λόγο για "παράνομα σταθμευμένο όχημα" (χωρίς άλλη διευκρίνηση), μόνο και μόνο για να δούμε την αντίδρασή τους...

Δεν ξέρω αν προβλέπεται κάποια εξαίρεση για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. πρέπει να σταματήσουν όπου-όπου για να πιάσουν κάποιον κακοποιό). Ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να αφήσουν το περιπολικό στο δρόμο και όχι στο πεζοδρόμιο. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις που συναντάμε δεν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη. Πολλές φορές οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. παρκάρουν στο πεζοδρόμιο για το διάλειμμα τους. Αρκετές φορές τους έχω επισημάνει το πρόβλημα όταν περνάω δίπλα τους στο πεζοδρόμιο, με διάφορες αντιδράσεις, όπως "έχετε δίκιο", ή "έχουμε εντολή να είμαστε εδώ", ή "στο δρόμο θα ενοχλούμε" (μη τυχόν δυσκολευτούν τα Ι.Χ. που σταματάνε για το περίπτερο).