Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Ημερομηνία & Ώρα: 
Σάββατο, 3 Μαΐου, 2014 - 11:00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H «Δράση στους Δρόμους» συνεχίζεται..

Ο Δήμος Βριλησσίων και ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, σας προσκαλούν στην Βιωματική δράση του Σ.Κ.Ε.Π., “Δράση στους Δρόμους”.
Το Σάββατο 3 Μαΐου από τις 11.00 έως και τις 13.00, στην πλατεία Αναλήψεως, στα Βριλήσσια μαθητές σχολείων των Βριλησσίων, δημότες καθώς και περαστικοί θα καταγράψουν όλοι μαζί τα πρακτικά καθημερινά εμπόδια που δυσκολεύουν τα άτομα με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία.
Στόχος της δράσης είναι η βελτίωση της πρόσβασης των νέων με αναπηρία και της πλήρους συμμετοχής τους στην κοινωνία καθώς και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης τους.

Το Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης και Κινητοποίησης του Σ.Κ.Ε.Π. «ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ» περιλαμβάνει:
1.Δράση βιωματικής προσομοίωσης κινητικής & αισθητηριακής αναπηρίας, με μικρούς και μεγάλους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα κινητικής αναπηρίας να κάθονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με στόχο να μετακινηθούν στους δρόμους της πόλης τους. Επίσης μαζί με εκπαιδευτή κινητικότητας & προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης, θα δώσουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν τον τρόπο αντίληψης των ατόμων με προβλήματα όρασης σε διάφορες δραστηριότητες όπως κίνηση στο χώρο με τη βοήθεια λευκού μπαστουνιού, τεχνικές συνοδείας κτλ).
2.Καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων. Μοιράζεται στο κοινό ένα ερωτηματολόγιο προσβασιμότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί από στελέχη του Σ.Κ.Ε.Π., άτομα με κινητική αναπηρία.

Το πρόγραμμα «Δράση στους Δρόμους» αποτελεί μια εκπαιδευτική βιωματική δράση που ενισχύει την ένταξη, την συνεργασία και την κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία ενώ παράλληλα καλλιεργεί την οικειότητα, την αποδοχή, την συνειδητοποίηση, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με την αναπηρία.

Η συγκεκριμένη βιωματική προσέγγιση έχει ως στόχο:
α)Την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, δηλαδή της μη προσβασιμότητας.
β) Την εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας, μέσω της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης του γενικού πληθυσμού στα πρακτικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσβασιμότητας.
γ) Την αλλαγή νοοτροπίας και στάσης όσων δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, η οποία θα καταργήσει την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό ατόμων με αναπηρία.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;
Η δράση υλοποιείται με την συμμετοχή ενός ευρύτερου κοινού, μικρών & μεγάλων (δημοτών και περαστικών), παρουσία ατόμων με κινητική αναπηρία, οι οποίοι είναι στη διάθεση του κοινού και θα παρέχουν τις πρώτες «οδηγίες χρήσης».

Ο Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) ιδρύθηκε στην Αθήνα, το 2008.
Κεντρικός άξονας είναι η καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων με αναπηρίες μέσω της ευαισθητοποίησης, συνύπαρξης και κοινωνικοποίησης με τον γενικό πληθυσμό.
1/ Την εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας (μέσω της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης των μαθητών γενικής εκπαίδευσης)
2/ Την αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού ταυτόχρονα με τη δημιουργία αντανακλαστικών και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλέφωνα επικοινωνίας Δήμου Βριλησσίων: 213 2050500 – 213 2050599
Σ.Κ.Ε.Π.: www.skep.grskep@skep.gr - 2118009876

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.
Η χρηματοδότηση της δραστηριότητας έγινε από το Πρόγραμμα της Ε.Ε. « Νέα Γενιά σε Δράση».