Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Ημερομηνία & Ώρα: 
Τετάρτη, 5 Μαρτίου, 2014 - 19:30

Τετάρτη 5/3/2014 στις 7:30 μ.μ.: Η επόμενη (3η) συνάντηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, στην αίθουσα Κερκύρας 13 και Ευελπίδων, Πεδίο Άρεως

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η συνάντηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας (ΠΔΑ) στις 19-2-2014 στα γραφεία του Συλλόγου ΠΗΓΑΣΟΣ στο Νέο Κόσμο.

Προέκυψαν οι εξής θέσεις, δράσεις και διαπιστώσεις:

Α. Το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας:

· Χαιρετίζει την πετυχημένη ημερίδα φορέων και κατοίκων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή που έγινε στις 12/2/2014 στους Αμπελόκηπους, η οποία κατέγραψε τη σημερινή κατάσταση και δρομολόγησε συγκεκριμένα αιτήματα και δράσεις για αυτό το ζωτικό χώρο της πόλης. Για την ημερίδα πρωτοστάτησε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ.

· Ενώνει τις δυνάμεις του στην παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, που έγινε έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ (24/2/2014), για την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

· Υποστηρίζει την καμπάνια για το νερό που διοργανώνει το SAVEGREEKWATER (έναρξη καμπάνιας 24/2/2014 στον πολυχώρο CAMP) για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. [Περισσότερα: www.savegreekwater.org]

· Χαιρετίζει την μεγάλη δικαστική νίκη που πέτυχαν οι κάτοικοι γύρω από το ΚΥΤ Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, επιβάλλοντας στη ΔΕΗ την καταβολή αποζημιώσεων στους αγωνιζόμενους κατοίκους για την ποιοτική υποβάθμιση της περιοχής τους. Καλεί τις συλλογικότητες της Πρωτεύουσας να μελετήσουν τη δικαστική απόφαση και να σχεδιάσουν ανάλογες προσφυγές στις περιπτώσεις που καταστρέφεται δημόσιος χώρος και υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής.

· Παρακολουθεί με ανησυχία την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και καλεί τον ΟΡΣΑ να επιταχύνει τη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Σημειώνεται ότι το Μπαμτμιντον κάνει επεκτάσεις στο Πάρκο και επιπλέον χρωστάει ήδη 22 μισθώματα.

· Εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγώνα που κάνει το Συντονιστικό Φορέων Αμπελοκήπων για να μη γίνει το μεγαθήριο της ΔΕΗ και στη θέση του να γίνει Σχολείο και Πράσινο.

· Συμπαραστέκεται στον αγώνα του Συλλόγου ΠΗΓΑΣΟΣ στο Νέο Κόσμο για την αξιοποίηση του λόφου του Αγίου Γιάννη Κυνηγού.

· Καλεί το δήμαρχο Αθηναίων να απαντήσει στα αιτήματα των κατοίκων για το Πάρκο Διοχάρους, που εξακολουθεί να απειλείται με την καταστροφή εκατοντάδων δέντρων για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ.

· Καλεί το δήμαρχο Αθηναίων να ελέγξει τις αυθαιρεσίες της Διεύθυνσης Πρασίνου σχετικά με τη μεθόδευση να κόψει τις 69 μουριές της οδού Αριστοτέλους χωρίς να υπάρχει απόφαση από το Δήμο, η οποία αποτράπηκε μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων. Γενικά, διαπιστώνεται ότι ειδικά οι μουριές και οι ευκάλυπτοι κόβονται ασύστολα από το Δήμο και διατυπώνεται η υποψία ότι υπάρχει κύκλωμα εκμετάλλευσης αυτής της ξυλείας.

· Καλεί σε μαζική συμμετοχή στο ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ (9-10/3/2014) με σύνθημα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ: η τύχη του στα χέρια μας», των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Β. Γενική εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση στην Αθήνα χειροτερεύει.

· Η αυθαιρεσία και η ασυδοσία στα πεζοδρόμια και στο παράνομο παρκάρισμα κυριαρχούν στην πόλη, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αρκετές τοπικές επιτροπές και σύλλογοι έχουν κάνει παρεμβάσεις για τα επεκτεινόμενα τραπεζοκαθίσματα (Κασομούλη στο Νέο Κόσμο, Άνω Πετράλωνα, Γκάζι), αντιμετωπίζοντας συχνά ακόμη και τρομοκρατικά -μαφιόζικα χτυπήματα.

· Η ολοκλήρωση του Πάρκου Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο έχει κολλήσει στις προσφυγές της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία προσπαθεί να πετύχει μεγαλύτερο τίμημα απαλλοτρίωσης για τα 1.204 τ.μ. που απομένουν για να ολοκληρωθεί το Πάρκο.

· Στην περιοχή Ζωγράφου παρά τους αγώνες για 4 πυλώνες κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία, το πρόβλημα παραμένει. Στην Πατησίων (αρ. 200) υπάρχει θέμα με περίπου 10 κεραίες κινητής τηλεφωνίας δίπλα στο πάρκο της Κύπρου και κοντά σε σχολεία και νηπιαγωγεία. Στην οδό Νεμέσεως υπάρχουν 4 κεραίες και προξενεί ερωτηματικά η εμφάνιση συχνών καρκινοπαθειών σε περίοικους.

· Στου Φιλοπάππου, οι κάτοικοι με κινητοποιήσεις ετών και συστηματική δουλειά τεκμηρίωσης απέτρεψαν το κλείσιμο του λόφου και μια σειρά βαρίων επεμβάσεων στο εσωτερικό του. Στα πλαίσια του αγώνα πρόεκυψαν δίκες με εκατέρων προσφυγές ανάμεσα σε κατοίκους-πολίτες που τεκμηρίωσαν σκάνδαλα και διαπλεκόμενους παράγοντες του υπουργείου πολιτισμού. Τον τελευταίο χρόνο μετά από αναβολές ετών έγιναν 7 δίκες. Υπάρχουν δυο καταδίκες που δικαιώνουν τους πολίτες, δυο αποδοχές κατηγοριών με κατηγορούμενους αρχαιολόγους και αρχαιοφύλακες (και απόσυρση μηνύσεων από τους πολίτες). Με κατηγορούμενους πολίτες υπάρχουν δυο αθωωτικές δίκες και στην τρίτη δίκη αθώωση μιας κατηγορουμένης και καταδίκη κατά πλειοψηφία των δυο άλλων πολιτών, οι οποίοι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο. Ο αγώνας των κατοίκων συνεχίζεται για την προστασία του Λόφου.

· Το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας καλεί τη νεοδημιουργηθείσα επιτροπή για το Πεδίο του Άρεως, που έχει συλλέξει φωτογραφικό υλικό και έχει διατυπώσει προτάσεις, να συνδεθεί με τα παλαιότερα μέλη της Επιτροπής για το Πεδίο του Άρεως ώστε να γίνει κοινή επιτροπή για να αξιοποιηθεί η εμπειρία και το υλικό που υπάρχει πάνω από μια δεκαετία, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική συνέχεια.

Στα επόμενα βήματα του δικτύου περιλαμβάνονται η δημιουργία ιστοσελίδας και η αποστολή ερωτηματολογίου προς τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας με καίρια ερωτήματα που απασχολούν τα κινήματα πόλης.

Η επόμενη συνάντηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας ορίστηκε την Τετάρτη 5/3/2014, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα Κερκύρας 13 και Ευελπίδων, Πεδίο Άρεως.

Η Γραμματεία
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974185330, 6977228391, 6981306528