Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Φορέας: 
ertopen@gmail.com
Ημερομηνία: 
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2013

Γειά σας και καλή επιτυχία στον αγώνα σας και στον αγώνα μας για μια δικαιότερη, δημοκρατικότερη χώρα.

Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο πρόβλημα που δημιουργείται για τους πεζούς στη λεωφόρο Μεσογείων έξω από το κτίριο της ΕΡΤ της Αγίας Παρασκευής. Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες παρκάρουν στο πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα όσοι από εμάς έρχονται στην ΕΡΤ με λεωφορείο και με τα πόδια να συναντάμε εμπόδια, να κινδυνεύουμε από την κίνηση στο δρόμο και να μετακινούμαστε σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες.

Ερχόμενος στην ΕΡΤ από τη διπλανή στάση του λεωφορείου το Σάββατο, μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα μου, που είχα πάρει μαζί μου, δυσκολευόμασταν να είμαστε δίπλα-δίπλα, εξαιτίας των μηχανών που είχαν κάνει κατάλειψη μέρους του πεζοδρομίου. Ακόμα και όταν χωρούσαμε, δεν υπήρχε χώρος για κάποιον άλλο πεζό να μας προσπεράσει (μια που περπατάμε αργά).

Στο γυρισμό είδα έναν αξιωματικό της τροχαίας εκεί και τον ρώτησα αν θα κάνουν κάτι για τις μηχανές. Μου είπαν οτι έχουν γράψει μερικές κλήσεις αλλά έρχονται από μέσα (από την ΕΡΤ) και τους λένε "εδώ απολυθήκαμε και μας γράφετε κι όλας"; Απάντησα οτι και εμείς ήρθαμε εδώ να συμπαρασταθούμε αλλά ήρθαμε με λεωφορείο και με τα πόδια και δεν μπορούμε να περπατήσουμε με αξιοπρέπεια.

Κατά τις 22:00 πέρασα πάλι με λεωφορείο έξω από την ΕΡΤ προς την Αθήνα. Η κατάσταση στα πεζοδρόμια ήταν τραγική. Οι πεζοί αναγκάζονταν να περπατούν στη λεωφορειολωρίδα γιατί τα πεζοδρόμια ήταν κατειλημμένα. Αυτοκίνητα σταματούσαν στη λεωφορειολωρίδα και παρεμπόδιζαν το λεωφορείο.

Σας παρακαλώ να κοινοποιήσετε στον κόσμο (μέσα και έξω) το πρόβλημα που δημιουργούν παρκάροντας στα πεζοδρόμια. Θυμίστε τους να σέβονται τους πεζούς που είναι δίπλα τους γιατί είναι ή θα είναι και οι ίδιοι πεζοί. Ενημερώστε τους πώς μπορούν να μετακινηθούν με δημόσια μέσα μεταφοράς. Έχω αναρτήσει τους τρόπους μετακίνησης στην ΕΡΤ με δημόσια μέσα μεταφοράς εδώ:
http://pezh.org/node/381

Ελπίζω να συμβάλλετε στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των πεζών, που καταπατούνται εδώ και χρόνια αδικώντας τους πεζούς και δυσκολεύοντας την αξιοπρεπή μετακίνηση όλης της κοινωνίας. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς η πολιτεία μας (και δυστυχώς η κοινωνία μας) δεν εφαρμόζει τους νόμους της, δεν σέβεται τους ευάλωτους και ενσυνείδητους χρήστες της οδού και δείχνει μια απαράδεκτη ανοχή στους "ισχυρούς" οδηγούς που καταπατούν το χώρο των ανθρώπων στους δρόμους.

Θα μπορούσατε να βάλετε ενημερωτικές αναφορές γι' αυτό το θέμα στο πρόγραμμά σας και να αναρτήσετε κάπου (ίσως σε μια ιστοσελίδα) τις πληροφορίες για τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ προς και από την ΕΡΤ. Ίσως να κάνατε και κάποιο ρεπορτάζ. Εκεί δίπλα είναι το πρόβλημα. Μπορείτε να πάτε και με τα πόδια.

Τα προβλήματα των πεζών δεν δημιουργήθηκαν αυτές τις μέρες και οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι μόνο για προσωρινή χρήση. Σας προτρέπω να τις επιδιώξετε και μετά από αυτή την κρίση της ΕΡΤ, σε χώρους και εκδηλώσεις συνάθροισης κοινού σε όλη την Ελλάδα.

Καλή επιτυχία,

Αποτέλεσμα: 

Καμιά απάντηση.

Σχόλια

Στις 16 Ιουνίου έστειλα την παραπάνω επιστολή.
Χθες βράδυ παρασύρθηκε από Ι.Χ. και σκοτώθηκε ένας πεζός μπροστά από την ΕΡΤ.
http://www.thepressproject.gr/article/46210/Skotothike-se-troxaio-o-dimo...
http://www.ertopen.com/eidiseis/item/4145-trochaio-dystychhma-exw-apo-to...