Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ 2ΟΥ ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Τη Δευτέρα 13 Μαϊου στη διάβαση μπροστά από το 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας υλοποιήθηκε η τρίτη δράση του σχολείου για την οδική ασφάλεια. Πέντε μαθήτριες και μαθητές ενδεδυμένες/οι με φωσφορούχα γιλέκα διένειμαν στις/ους διερχόμενες/ους οδηγούς χαρτάκια με μηνύματα. Σε αυτά τονίζεται η ανάγκη οι εποχούμενες/οι να κινούνται με μικρή ταχύτητα. Υπάρχει και η σχετική τεκμηρίωση με αριθμητικά δεδομένα, αφού περίπου 1.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους λόγω τροχαίων συγκρούσεων (δεν χρησιμοποιείται ο όρος "τροχαίο ατύχημα", γιατί οι αιτίες που οδηγούν στα τροχαία είναι συγκεκριμένες και μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν, δεν είναι θέμα τύχης δηλαδή) και ακόμη περισσότερες/οι τραυματίζονται. Κάποιες/οι έφηβες/οι κρατούσαν χαρτόνια με μηνύματα π.χ. '' ΚΟΨΕ ΤΑΧΎΤΗΤΑ'', ενώ υπήρχαν και τρεις γονείς να συντονίζουν με ασφάλεια τη δράση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών δέχτηκε με προθυμία τη δράση των εφήβων και πολλοί/ές έδωσαν και συγχαρητήρια. Μία μικρή αλλά ιδιαίτερα πολύτιμη ηθική ανταμοιβή. Να επισημανθεί ότι την πρωτοβουλία και το συντονισμό για τη δράση είχε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου με την πολύτιμη συνεργασία του Διευθυντή και των Εκπαιδευτικών του σχολείου.
Κλείνοντας επισημαίνεται η ανάγκη να συνεχιστεί η δράση αυτή και την επόμενη χρονιά για την ευαισθητοποίηση μαθητριών, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και οδηγών. Χρειάζεται να υπογραμμίστουν μόνο και μόνο δύο στοιχεία: α) ότι η πρώτη αιτία σοβαρού τραυματισμού ή ακόμη και θανάτου σταθερά στις ηλικίες 14 έως 29 παγκοσμίως (κάποιες χρονιές από 5 έως 29 ) είναι οι τροχαίες συγκρούσεις και β) ότι στην Ευρώπη η Ελλάδα ανήκει σταθερά στους ουραγούς όσον αφορά τις νεκρές/ούς από τροχαίες συγκρούσεις .