Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Εκτός από τους συνήθεις υπόπτους δηλαδή καφετέριες, εστιατόρια, καντίνες που καταλαμβάνουν χώρο από τις παραλίες με τραπεζοκαθίσματα και ομπρελοξαπλώστρες τώρα έχουμε και τα σούπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα στην παραλία Αγίων Αποστόλων, δήμου Ωρωπού, η υπεραγορά Market in έχει τοποθετήσει 17 ομπρέλες και τα αντίστοιχα sets από ξαπλώστρες. Ψάχνοντας το στη Διαύγεια διαπίστωσα ότι πραγματικά έχει άδεια για τόσες.

Δείχνοντας από κοντά σε φίλο τις ομπρέλες ξαπλώστρες, δεν θα σας μεταφέρω την αντίδραση του φίλου μου αλλά των παιδιών του, τα οποία το θεώρησαν γελοίο να έχει σούπερ μάρκετ ξαπλώστρες και ομπρέλες, καθώς έχουν συνδέσει στο μυαλό τους τα σουπερμάρκετ με την πώληση προϊόντων. Είναι ο καπιταλισμός, ρε ηλίθια παιδιά, ήθελα να τους πω, αλλά το απέφυγα, γιατί θα με παρεξηγούσαν.

Μιλώντας με τους υπεύθυνους του καταστήματος και με τα κεντρικά της εταιρείας - μεταφέροντας και τον εκνευρισμό των υπολοίπων λουομένων - ανάμεσα στα άλλα δήλωσα ότι δεν πρόκειται να ξαναπροχωρήσω σε αγορές από τη συγκεκριμένη εταιρεία - επίσης θα προσπαθήσω να πείσω τις περισσότερες/περισσότερους να κάνουν το ίδιο - ιδίως αν δεν αφαιρεθούν οι έξι ομπρέλες που προστέθηκαν πρόσφατα και οι οποίες βρίσκονται όχι στην προέκταση της πρόσοψης του σουπερμάρκετ αλλά στην προέκταση του δρόμου πού βρίσκεται παράλληλα στο σούπερ μάρκετ (οι δύο μάλιστα ομπρέλες, αν ανοιχτούν, σχεδόν εφάπτονται με το θαλαμίσκο αλλαγής ρούχων και τη ντουζιέρα! Βλέπετε συνημμένες φωτογραφίες). Επίσης, άμεσα να αφαιρεθεί το διαχωριστικό(!) που εμποδίζει, βέβαια, την οριζόντια μετακίνηση των λουομένων, απαραίτητη προϋπόθεση, όταν τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες (άρα δεν είναι νόμιμο). Επίσης, δεν είναι αναρτημένο σχέδιο που δείχνει επακριβώς το χώρο που έχει δικαίωμα να καταλαμβάνει το σουπερμάρκετ, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε λουόμενη ( με μεζούρα) διαπίστωσε ότι οι ομπρελοξαπλώστρες απέχουν λιγότερο από 5 μέτρα από την ακτογραμμή. Αναμένουμε και τη διενέργεια αυτοψίας από την αστυνομία.

Γενικότερα στην παραλία των Αγίων Αποστόλων υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία, όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως, τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο , τηρείται δηλαδή η απόσταση των 5 μέτρων από την ακτογραμμή. Γενικώς όμως, δεν τηρούνται οι αποστάσεις ανάμεσα στις όμορες επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και άλλα καταστήματα με εξόφθαλμες παραβιάσεις, παραδείγματος χάριν ξαπλώστρες σχεδόν πάνω στο κύμα. Αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν παρά τα αιτήματα προς την αστυνομία αλλά και παρά τις αντίστοιχες ενέργειες της υποστελεχωμένης αστυνομίας.

Βαγγέλης Δήμας