Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Φορέας: 
Δημάρχους/Δημοτικές Παρατάξεις
Ημερομηνία: 
Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2022

Η ΣΗΜΑΣΊΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΆΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΉΜΑΤΆ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ "ΠΕΖΗ"

Αξιότιμη κυρία/κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο Κ.Ο.Κ η διάβαση πεζών είναι το τμήμα του οδοστρώματος που ορίζεται με ειδική σήμανση ή διαγράμμιση ή σηματοδότηση για τη διέλευση των πεζών. Οι διαβάσεις είναι, υποτίθεται, οι ασφαλείς γέφυρες από τις οποίες περνάς εσύ, ο πεζός, από τη μία πλευρά του δρόμου στην απέναντι. Η διάβαση σου χαρίζει ένα είδος κινούμενης ασυλίας στη ζούγκλα της ασφάλτου. Βεβαίως, επειδή η ζούγκλα έχει γίνει θεσμός λόγω του δικαίου της σιδερένιας τροχαίας πυγμής καμία ασυλία δεν εξυπακούεται.

Οι οδηγοί κυρίως αλλά και οι πεζοί ξεχνούν ότι στην ουσία η διάβαση είναι ένα πεζοδρόμιο το οποίο έχει χαμηλώσει, έτσι ώστε να εφαρμόζει με το επίπεδο του οδοστρώματος για τη διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων. Είναι μία υποχώρηση του πεζού απέναντι στους εποχούμενους. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η μεγάλη ευγενική εκχώρηση έχει καταντήσει λόγω της κατάχρησης κάτι το δεδομένο, κάτι το συνηθισμένο, άρα δικαίωμα του εποχούμενου, δικαίωμα της τροχοφόρας πυγμής.

Στις βαμμένες διαβάσεις εσύ, ο πεζός, (όλοι είμαστε και πεζοί) νιώθεις πιο σίγουρος, πιο ασφαλής αλλά είσαι λιγότερο προσεκτικός και πιο διεκδικητικός. Στις ξεθωριασμένες, ξεχασμένες από την Πολιτεία την Τροχαία και τους οδηγούς γίνεσαι πιο προσεκτικός, λιγότερο διεκδικητικός. Ποιο δικαίωμα να επικαλεστείς, όταν δεν φαίνεται το δικαίωμά σου!!;; Ακόμη και σήμανση να υπάρχει χάνεται στη θάλασσα πινακίδων εμπορικής χρείας και ύφους ή κρύβεται πίσω από παραφορτωμένα με σκόνη δεντράκια.

Όλες/οι έχουμε βιώσει στιγμιότυπα είτε ηλικιωμένων είτε γονέων με καροτσάκια είτε αναπήρων να προσπαθούν να περάσουν μέσω της διάβασης το δρόμο και να αντιμετωπίζονται ως αόρατες/οι. Μπορεί και οι ίδιες /οι ίδιοι να ανήκουμε στις ευάλωτες ομάδες. Κατάντια. Όσο και να βιάζεσαι, φίλε οδηγέ. Ιδίως, όταν βλέπεις ανθρώπους στη μέση του δρόμου, που έχουν δηλαδή διασχίσει το μισό του δρόμου και κινούνται τα οχήματα μπροστά και πίσω τους, χωρίς να σταματούν. Σαν να τους περιγελούν. Κατάντια εις την δευτέρα......

Το κακό είναι ότι, όταν είσαι στο δρόμο, φίλε οδηγέ, γίνεσαι ένα με τη μάζα, με το ποτάμι και ακολουθείς τη ροή του. Πότε πότε επιτρέπονται κάποιες ευγένειες σε συναδέλφους εποχούμενους, οι οποίοι βγαίνουν, για παράδειγμα, από κάποιο στενό και επιθυμούν να εισέλθουν στην κυρίως ροή. Γιατί αλλιώς θα δεχτείς την επίπληξη του κορνάρισματος, το υποτιμητικό σχόλιο για τις οδηγικές σου ικανότητες, και εσύ επιζητείς την ηρεμία, την ησυχία σου κι όχι τη σύγκρουση και έτσι αναπόφευκτα συμβιβάζεσαι.

Έτσι ως μέλη της ΠΕΖΗ, πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των πεζών, ζητάμε από τον Δήμο σας να δημιουργήσει άμεσα στο οδικό σας δίκτυο (αν δεν υπάρχουν) διαβάσεις ανά τακτά διαστήματα, έστω και αν διακόπτεται συχνά η ροή των αυτοκινήτων. Οι πεζοί έχουν προτεραιότητα, οι μηχανές είναι φιλοξενούμενες στην πόλη και δεν έχουν δικαίωμα οι εποχούμενοι να ενοχλούν, ακόμη και να τρομοκρατούν με το θόρυβο, την ταχύτητα και την αγένεια. Ζητάμε να δημιουργήσετε διαβάσεις με καλή σήμανση και διαγράμμιση που ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επαναβάφονται, έτσι ώστε συνεχώς να είναι ευδιάκριτες από τους εποχούμενους. Διαβάσεις ειδικά διαμορφωμένες ή που οι άκρες τους είναι προστατευμένες ( παραδείγματος χάριν με πλαστικά κολονάκια ). Ζητάμε επίσης να καθιερωθεί το όριο ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων την ώρα, πράγμα που θα συμβάλει ιδιαίτερα στην ασφάλεια όχι μόνο των οδηγών αλλά και των πεζών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τις διαβάσεις.Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: ζητάμε την συνεργασία σας με την Τροχαία για την επαρκή αστυνόμευση των διαβάσεων και του ορίου ταχύτητας.

Έτσι, δίνεται το μήνυμα του σεβασμού στον άλλο, ένα μικρό - μεγάλο μάθημα πολιτισμού: Πες μου τι κάνεις στο δρόμο να σου πω ποιος είσαι!

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε τι ενέργειες έχετε ήδη προχωρήσει όσον αφορά το ζήτημα των διαβάσεων και σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε στην συνέχεια. Η απάντησή σας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας www.pezh.gr και στην σελίδα μας στο facebook.

Παρακαλούμε, επίσης, να μας αποστείλετε αριθμό πρωτοκόλλου.

Με εκτίμηση,

ΠΕΖΗ
Πρωτοβουλία για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των πεζών