Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Έχω κάνει την αίτηση από 9 Φεβρουαρίου και περιμένω απάντηση και ενέργειες.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΚΥΡΙΑ ΘΩΜΑΙΔΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Α) ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Β) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Γ) ΄΄ΠΕΖΗ΄΄, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ

Κυρία δήμαρχε,

Νιώθω στενοχωρημένος και εκνευρισμένος. Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια καθαρίζω και γενικά φροντίζω το παρκάκι στη διχάλα 28ης Οκτωβρίου και Πιττακού. Πριν εγκαταλελειμμένο, παρατημένο, αποτελούσε αποχωρητήριο για σκύλους. Η δυσωδία που αναδυόταν, ιδιαίτερα μετά από βροχή, έφτανε και στα πιο ψηλά μπαλκόνια των πολυκατοικιών που βρίσκονται γύρω.

Την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, το πρωί, έγιναν εργασίες από συνεργείο του δήμου (καθαρισμός, κλαδέματα κτλ). Η μπορντούρα με τον πυράκανθο κλαδεύτηκε κανονικά, το ίδιο και οι θάμνοι μέσα στο παρκάκι. Υπήρχαν όμως και άλλα φυτά που, δεν ξέρω ποια είναι η πιο κατάλληλη έκφραση, διαλύθηκαν, καταστράφηκαν, κατακρεουργήθηκαν, στο όνομα της εξαφάνισης των ξινοτρίφυλλων ζιζανίων(μπορούσαν να κοπούν μόνο αυτά που βρίσκονταν κάτω από τον πυράκανθο).Διμορφοθήκες, κάνες, σκυλάκια, σολάνο, γιασεμιά κλπ . Δυστυχώς, δεν ήμουν εκεί να τους προλάβω. Αυτά τα φυτά έχουν (είχαν) τοποθετηθεί με αγάπη, αφιερώνοντας χρόνο, κόπο και χρήματα (είχα μαζέψει χρήματα από τους γείτονες γύρω στα 40 ευρώ για φυτά , ασβέστη και φυτόχωμα. Επίσης, με 120 ευρώ έχω αγοράσει πλάκες Καρύστου και χαλίκι, χρήματα τα οποία είχε μαζέψει ο σύλλογος των καθηγητών συναδέλφων με αφορμή το θάνατο του πατέρα μου και τα έχω διαθέσει όλα στο παρκάκι). Επίσης, εξαφανίστηκαν μία σκούπα, ένα κομμάτι λάστιχο, ένα ψαλίδι κλαδέματος, ένα σκαλιστήρι, ένας κουβάς (το καπάκι από το βαρέλι είχε εξαφανιστεί την προηγούμενη φορά), ένα λεκανάκι που άφηνα νερό στις γάτες - μετά από ένα γρήγορο απολογισμό που έκανα - τα οποία μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα να φροντίζω το παρκάκι. Οι γείτονες ξέρουν ότι εγώ φροντίζω και καθαρίζω από τα σκουπίδια το παρκάκι , ενώ οι περαστικοί , πολλοί,νομίζουν ότι είμαι υπάλληλος του δήμου( κάνω και διαφήμιση!). Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια 120 ωρών ανθοκομίας, ελαιοκομίας και δενδροκομίας στο Ι.Γ.Ε. ( άρα κάτι μάλλον σκαμπάζω)

Παρακαλώ να γίνει άμεση αποκατάσταση. Αν τα έχει πάρει το συνεργείο, να επιστραφούν, αν έχουν πεταχτεί, να μου δοθούν καινούργια. Επειδή δεν έχει προστεθεί τίποτα στο παρκάκι από το δήμο εδώ και χρόνια αλλά το φυτικό υλικό συνεχώς φθίνει ,(εκτός από αίτημα που έκανε γείτονας στο κάτω μέρος της μπορντούρας, αφού είχε ξεραθεί ο πυράκανθος, προστέθηκαν τρεις ρίζες βιβούρνο,και επίσης μετά από αίτημα μου μού δόθηκε ασβέστης, για να ασπρίσω το τσιμέντο γύρω-γύρω από το παρκάκι και χαλίκι για να διαμορφώσω τους διαδρόμους) ζητάω εκπροσωπώντας και τη γειτονιά:

Αποκατάσταση της μπορντούρας στα σημεία που λείπει ο πυράκανθος. Νομίζω τα πιο κατάλληλα αγγελική και λιγούστρο.

Φύτευση θάμνων ή λουλουδιών για την αισθητική αποκατάσταση στο εσωτερικό του πάρκου. Αρωματικά, τριανταφυλλιές και λοιπά.

Να βαφτούν τα παγκάκια γύρω γύρω από το παρκάκι. Αν οι τάβλες σε κάποια από αυτά έχουν φθαρεί, να αντικατασταθούν.

Να κλαδευτεί η μεγάλη δάφνη, γιατί από το βάρος θα αποκοπεί ο ένας μεγάλος κλάδος .

'Ο,τι άλλο προτείνετε για την αισθητική - και όχι μόνο - αναβάθμιση του χώρου.

Δυστυχώς, βλέπω ο δημόσιος χώρος στη Νέα Ιωνία χρόνο με το χρόνο βιάζεται και παραβιάζεται στο όνομα του κέρδους, της ευκολίας και της αδιαφορίας. Άφθονα παραδείγματα: διαβάσεις που έχουν ξεβάψει στη Βενιζέλου( είχαμε μαζέψει πάνω από 150 υπογραφές, για να γίνουν οι διαγραμμίσεις { έχουν κατατεθεί στο δημαρχείο μαζί με την αίτηση κι έχω κρατήσει και φωτοτυπίες}, τραπεζοκαθίσματα που συνεχώς επεκτείνονται Μικράς Ασίας και Παλαιών Πατρών Γερμανού, δίπλα στο 2ο Δημοτικό( ψησταριά ''Μπαρμπαλιάς'' βάζει τραπεζοκαθίσματα και μέσα στο πάρκο!) κλπ κλπ Έχει μεγάλη ευθύνη ο Δήμος (όχι βεβαίως μόνο η τωρινή αρχή) αλλά και οι δημότες ατομικά ο καθένας. Εγώ στο μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί - κι ακόμη παραπάνω - είμαι πρόθυμος να βοηθήσω. Έχω να γράψω πολλά ακόμη, δυστυχώς( ή ευτυχώς;) δεν έχω χρόνο.

Βαγγέλης Δήμας

Εκπαιδευτικός,

μέλος της κίνησης

για τα δικαιώματα των πεζών ''ΠΕΖΗ''