Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Έχω καταθέσει το παρακάτω αίτημα στο δήμο ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ( με αρ.πρωτ. 1855 , 27/1/21 ) και περιμένω απάντηση και έργα, αν υπάρχει ένα μικρό ενδιαφέρον για την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση, ιδίως των ευάλωτων ομάδων, στην πόλη.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΚΥΡΙΑ ΘΩΜΑΙΔΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Α)ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Β)ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Γ)ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Δ)΄΄ΠΕΖΗ΄΄, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ:
α) ΕΠΑΝΑΒΑΦΗ ΔΙΑΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
β) ΕΠΑΝΑΒΑΦΗ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ
γ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ
δ) ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΟΛΟΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΡΑΜΠΕΣ

Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε,
Η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως γνωρίζετε, είναι δρόμος με πυκνή κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Γενικά, δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για τη μετακίνηση των πεζών και σε αυτό, προφανώς και ευτυχώς, συμβάλλει το μεγάλο πλάτος του πεζοδρομίου. Αυτό δε σημαίνει πως δε λείπουν οι σπασμένες πλάκες, τα σκαλοπάτια από οικίες τα οποία εκτείνονται στο πεζοδρόμιο, τραπεζοκαθίσματα, μηχανάκια κ.τ.λπ.
Οι μεγαλύτερες δυσκολίες ξεκινούν, όταν κάποιος πεζός, ιδίως όταν ανήκει στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ( ηλικιωμένοι, παιδιά, γονείς με παιδιά σε καρότσια ή χωρίς καρότσια, ΑΜΕΑ, άτομα με πρόσκαιρη κινητική δυσκολία ) προσπαθεί να περάσει από τη μία πλευρά του πεζοδρομίου στην άλλη στις κάθετες στην Ελευθερίου Βενιζέλου οδούς. Πέρα από το γεγονός ότι στις γωνίες δίπλα από τα πεζοδρόμια συχνά βρίσκονται οχήματα παράνομα σταθμευμένα , επιπλέον δεν υπάρχουν ράμπες παρά μόνο σε λίγα σημεία και σε μερικές περιπτώσεις , όχι και από τις δύο πλευρές του δρόμου! Έτσι, η κίνηση των ομάδων αυτών γίνεται με δυσκολία, αλλά και δεν είναι ασφαλής, αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και για τους πεζούς, που προσπαθούν να διασχίσουν το οδόστρωμα, αλλά και για τους εποχούμενους, που όπως στρίβουν από την Βενιζέλου, βλέπουν πεζούς να πετάγονται μπροστά τους από το πουθενά!
Ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες συναντά ένας πεζός και πάλι ιδιαίτερα ,αν ανήκει στις πιο ευπαθείς ομάδες, όταν προσπαθεί να διασχίσει την Ελευθερίου Βενιζέλου, ιδίως τις ώρες που η κυκλοφορία των οχημάτων βρίσκεται σε αιχμή. Δεν υπάρχουν ασφαλείς διαβάσεις παρά μόνο στην αρχή και στο τέλος της οδού, στα σημεία δηλαδή που υπάρχουν και τα φανάρια της τροχαίας, γιατί οι διαγραμμίσεις έχουν ξεβάψει. Υπάρχει και μία τρίτη διάβαση με φανάρια ( πεζοφάναρο), όπου ο πεζός πατώντας το ειδικό κουμπί μπορεί να διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων και να διασχίσει ασφαλής το δρόμο ( ασφαλής ; πάντοτε ο πεζός πρέπει να ελέγξει αν έχουν σταματήσει τα οχήματα και από τις δύο κατευθύνσεις, γιατί δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο οχήματα να περνούν με κόκκινο φανάρι!).
Στην Αλέκου Παναγούλη υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα, αφού το πλάτος του πεζοδρομίου είναι μικρότερο και συχνά η κίνηση των πεζών και πολύ συχνά γονιών με παιδιά γίνεται στο οδόστρωμα, αφού στα πεζοδρόμια σταθμεύουν παράνομα αυτοκίνητα ή μηχανάκια. Επίσης, δεν υπάρχουν διαβάσεις.Υπάρχει μόνο ένα πεζοφάναρο στο ύψος των σχολείων με την αντίστοιχη διάβαση, η διάβαση στην υπεραγορά του Σκλαβενίτης και γενικά όπου υπάρχουν φανάρια.
Έτσι ζητάμε:
α) Να ξαναβαφτούν οι διαβάσεις στην Ελευθερίου Βενιζέλου και να τοποθετηθούν πλαστικά κολονάκια στις διαβάσεις, για μην σταθμεύουν πάνω σε αυτές οχήματα.Άμεσα να επαναβαφούν οι διαβάσεις που έχουν τα αντίστοιχα σήματα της τροχαίας δηλαδή i)η διάβαση στο ύψος της Πιττακού ανάμεσα στην αγορά ‘’ΟΚ’’ και το ζαχαροπλαστείο ‘’Λεωνίδας’’ και ii) η διάβαση στο ύψος περίπου του ψητοπωλείου ‘’Μπαρμπαλιάς’’ και στο περίπτερο από την άλλη πλευρά του δρόμου.
β) Επαναβαφή της διάβασης στην υπεραγορά Σκλαβενίτης
γ) Να δημιουργηθούν διαβάσεις στην Αλέκου Παναγούλη
δ) Να τοποθετηθούν πλαστικά κολονάκια στις γωνίες των δρόμων που είναι κάθετες στην Ελευθερίου Βενιζέλου και να δημιουργηθούν ράμπεςόπου δεν υπάρχουν
Με τις παρεμβάσεις αυτές και σε συνεργασία με την Τροχαία και την Περιφέρεια οι δύο δρόμοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρότυπο, ιδίως η Βενιζέλου, οδηγό για ανάλογες ενέργειες που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των ανθρώπων και σε άλλους δρόμους του δήμου μας.Να θυμίσω πως οι διαβάσεις δημιουργήθηκαν μετά από σχετικό αίτημα και κατάθεση εντύπου με πάνω από εκατό υπογραφές δημοτών.
Ο δήμος έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, ενώ έχει κάνει και παρεμβάσεις αισθητικού χαρακτήρα. Δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να ανήκει στις βασικές προτεραιότητες του δήμου η ελεύθερη, ανεμπόδιστη, ασφαλής και υγιής μετακίνηση των ανθρώπων στη Νέα Ιωνία;
Με εκτίμηση,
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΑΣ,
ΔΗΜΟΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ,
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ‘’ΠΕΖΗ’’