Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Φορέας: 
Δήμος Αθηναίων
Δήμος: 
Αθηναίων
Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, 2016
Αρ. Πρωτοκόλου: 
021819 14/01/2017, 09/01/2017 και με Α.Π. 005037

Προς Διεύθυνση Κοινοχρήστων Χώρων δήμου Αθηναίων

Παρατηρήσαμε οτι στο προαύλιο της Ακαδημίας Αθηνών έχει κατασκευαστεί περιφραγμένο πάρκινγκ, με είσοδο επί της οδού Πανεπιστημίου, κοντά στην οδό Σίνα. Τα σταθμευμένα οχήματα είναι κυρίως σε εκείνη τη γωνία, πλησίον της οδού Σίνα.

Αυτή η κατασκευή και χρήση του δημόσιου χώρου μας βρίσκει αντίθετους. Σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε για το αν έχει γίνει νόμιμα. Σε περίπτωση που η κατασκευή δεν είναι νόμιμη, παρακαλούμε να φροντίσετε να καταργηθεί και να αποδωθεί ο δημόσιος χώρος στην ορθή του χρήση, στους πεζούς, επισκέπτες και τουρίστες.

Σε περίπτωση που η κατασκευή είναι νόμιμη, είμαστε πάλι ενάντιοι. Θεωρούμε οτι αυτός ο χώρος έχει πολιτιστική και τουριστική χρήση και αξιοποιείται καλύτερα ως δημόσιος χώρος πεζών, όπως οι πλατείες. Θα θέλαμε να αναθεωρήσετε τα κριτήρια με τα οποία επιτρέπετε κάτι τέτοιο. Αν επιτρέπετε πάρκινγκ στην αυλή της Ακαδημίας, σε λίγο μπορεί να επιτρέψετε πάρκινγκ επι της πλατείας Συντάγματος και σε όλες τις πλατείες ή πάρκα. Πριν λίγο καιρό ακούγαμε σχέδια "πεζοδρόμησης" της Πανεπιστημίου, αλλά τώρα βλέπουμε οτι υλοποιήθηκε σιωπηλά παρκαροποίηση ενός υπάρχοντος χώρου πεζών της Πανεπιστημίου.

Σημειώνουμε επίσης:

Υποθέτουμε οτι το πάρκινγκ κατασκευάστηκε με δημόσια χρήματα, που επιβαρύνουν όλους τους φορολογούμενους, αλλά το επικαρπίζονται μόνο μερικοί πολίτες, πιθανότατα εργαζόμενοι στο κτίριο της Ακαδημίας. Αυτό είναι ευνοϊκή μεταχείριση για λίγους εις βάρος των πολλών και χρήση δημόσιων πόρων και δημόσιου χώρου για ιδιωτικό και ιδιοτελή σκοπό. Αυτό ισχύει και για κάθε άλλο πάρκινκγ δημοσίου κτιρίου, νόμιμο ή όχι. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων που παρκάρουν στο πάρκινγκ, πληρώνουν για αυτή την παροχή; Αν όχι, τους επιδοτείτε εις βάρος των υπαλλήλων που δεν μετακινούνται με Ι.Χ. και χρησιμοποιούν δημόσια συγκοινωνία ή μετακίνούνται πεζή ή με ποδήλατο, εκτός αν δίνετε και σ' αυτούς ισάξια παροχή. Σας παρακαλούμε να αναθεωρήσετε το δήθεν "δικαίωμα" των υπαλλήλων ενός κτιρίου να παρκάρουν δωρεάν στον προαύλιο ελεύθερο χώρο του κτιρίου. Μ' αυτό τον τρόπο, οι ελεύθεροι χώροι μετατρέπονται σε πάρκινγκ για λίγους, εις βάρος των υπολοίπων και εις βάρος της βιώσιμης κινητικότητας.

Αιτούμαστε την απομάκρυνση του πάρκινγκ και την απόδοση του δημόσιου χώρου στην αρχική του χρήση, ως ελεύθερος δημόσιος χώρος για τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

http://www.pezh.gr


Ιστορικό:
2016-11-24 Στάλθηκε με email στη Διεύθυνση Κοινοχρήστων Χώρων
2017-01-05 Στάλθηκε με email στο γραφείο Δημάρχου
2017-01-16 Απάντηση από το δήμο οτι διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Δόμησης
2017-01-18 Απάντηση από τη διεύθυνση Κοινοχρήστων Χώρων οτι προωθήθηκε στη Διεύθυνση Δόμησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και το Υπουργείο Πολιτισμού.


Περισσότερες Φωτογραφίες.