Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Στην οδό Βοσπόρου, οδό ήπιας κυκλοφορίας, στην περιοχή Ελληνικού, τα Ι.Χ. παρκάρουν άναρχα όπου βρουν, εμποδίζοντας το σκοπό του δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, δηλαδή να παίζουν τα παιδιά, να περπατούν ανεμπόδιστα οι πεζοί, κ.λ.π.

Για τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ο Κ.Ο.Κ. ορίζει τα εξής:

Αρθρο 39. Συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς.

3. Σε περιοχές κατοικίας που έχουν χαρακτηρισθεί και σημανθεί ως περιοχές ήπιας κυκλοφορίας εφαρμόζονται οι εξής ειδικοί κανόνες:
α) Οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα σε όλο το πλάτος του. Τα παιχνίδια επιτρέπονται.
β) Οι οδηγοί πρέπει να προχωρούν με πολύ χαμηλή ταχύτητα, η οποία σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα την ώρα.
γ) Οι οδηγοί δεν πρέπει να θέτουν τους πεζούς σε κίνδυνο ούτε να συμπεριφέρονται με παρεμποδιστικό τρόπο. Αν είναι αναγκαίο πρέπει να σταματούν.
δ) Οι πεζοί δεν πρέπει να εμποδίζουν χωρίς λόγο την κυκλοφορία των οχημάτων.
ε) Απαγορεύεται η στάθμευση, εκτός από εκεί που επιτρέπεται από σήματα στάθμευσης.
στ) Σε διασταυρώσεις, χρήστες της οδού που εξέρχονται από περιοχή κατοικίας πρέπει να παραχωρούν την προτεραιότητα στους άλλους χρήστες της οδού.
...
6. Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ.

Απ' ότι ξέρουμε, στην οδό Βοσπόρου δεν υπάρχουν σήματα που επίτρέπουν τη στάθμευση, επομένως όποια αυτοκίνητα παρκάρουν, παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ. και μπορεί (και πρέπει) να τους επιβάλεται πρόστιμο 200 ευρώ.

Μετά από επίμονες καταγγελίες του συλλόγου μας και μελών του, φαίνεται πως η τροχαία άρχισε να τηρεί το νόμο και να γράφει κλήσεις.

Οι οδηγοί που παρκάρουν και παίρνουν κλήσεις διαμαρτύρονται.

Ο δήμαρχος διοργανώνει μια συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα, σήμερα (8-12-2015) στις 18:30 στο 3ο δημοτικό, Βοσπόρου και Αγίας Παρασκευής.

Σχετικά:
Πρόσκληση 8-12-2015
"Μες της Βοσπόρου τα στενά", Το Αεροδρόμιο.GR
"Μες της Βοσπόρου τα στενά", Sinergasia.gr
"Οδός Βοσπόρου", ΠΕΖΗ, 2014

Συνημμένο Αρχείο: 

Αυτή την επιστολή έστειλε ο σύλλογος ΠΕΖΗ στο δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης και σε 47 άλλους δήμους τον Σεπτέμβριο του 2014:
http://www.pezh.gr/node/482

Το θέμα με τη Βοσπόρου είναι αποτέλεσμα αποσπασματικής έκκλησης προς τις αρχές για την εφαρμογή του νόμου που προστατεύει τους πεζούς. Μια συστηματική προσπάθεια από το δήμο μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα με ομαλότερο τρόπο για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, όπως προτείνουμε στην παραπάνω επιστολή.