Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...

Οι παρακάτω κινήσεις πολιτών, ενώσεις, σύλλογοι και σωματεία, διαπιστώνουμε ότι στις ελληνικές πόλεις, όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος του χώρου έχει παραδοθεί στη μηχανοκίνητη κυκλοφορία, αλλά και οι λιγοστοί χώροι που έχουν απομείνει για τους ανθρώπους (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, διαβάσεις, πάρκα κλπ) χρησιμοποιούνται και αυτοί παράνομα για στάθμευση (και κίνηση πολλές φορές) αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καταχρηστική κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα και διαφόρων ειδών εμπόδια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πιο ευάλωτοι από τους πεζούς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τους δημόσιους χώρους, όπως οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι γονείς με καροτσάκια, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι κλπ. Μεγάλο είναι και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τα «ατυχήματα» λόγω της μειωμένης οδικής ασφάλειας και από τις δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία (παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ατμοσφαιρική ρύπανση).

Θεωρούμε την κατάσταση αυτή απαράδεκτη, αντίθετη με το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων κινητικότητας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής και με σημαντικές δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις (στον τουρισμό και τη γενικότερη οικονομική ελκυστικότητα των πόλεων, στα οικονομικά των νοικοκυριών, στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας, στο περιβάλλον).

Ζητάμε από τις αρχές και τους αρμόδιους να φροντίσουν για την αποτελεσματική προστασία του δημόσιου χώρου από τις κάθε είδους αυθαιρεσίες, την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας, μετακινήσεις στις πόλεις κατά προτεραιότητα με τα πόδια και το ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες, αξιόπιστες, συχνές, οικονομικά προσιτές και αναβαθμισμένες συγκοινωνίες, σιδηρόδρομους αντί για αυτοκινητόδρομους, πραγματικά ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Πόλεις για ανθρώπους και όχι για μηχανές.

ATATHENS - ΑLTERNATIVE TOURS OF ATHENS

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ ΛΟΥΡΟΣ ΖΑΛΟΓΓΟ

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ

ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΜΑΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

ΠΕΖΗ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ

ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ

ΠΟΔΗΛΑΤΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Σχόλια

Στόχος είναι το κείμενο να υπογραφεί από πολλές κινήσεις πολιτών, έτσι ωστε να προωθείται σε βουλευτές, υπουργούς, δημοτικές αρχές, τροχαία, δημοσιογράφους, κ.λ.π. για να προβάλλονται τα δικαιώματα των πεζών, που στην ουσία είναι και τα δικαιώματα των πολιτών.

Τα ονόματα των κινήσεων που υπογράφουν το κείμενο αναγράφονται με αλφαβητική σειρά.

Όσοι το έχουν υπογράψει, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν (π.χ. σε συναντήσεις με κρατικούς φορείς, συνεντεύξεις), κάθε φορά με ανανεωμένες τις υπογραφές.

Μπορείτε να το προωθείτε και να μας ενημερώνετε αν κάποιος άλλος σύλλογος (ή συλλογικότητα κ.λ.π.) συμφωνεί και το συνυπογράφει.