Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

Εκλογοαπολογιστική παρουσίαση του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Χρυσαφίδη

Τι έγινε μέσα σε έναν χρόνο (Μάρτης 2013-Απρίλης 2014);

Πολύ λίγα σχετικά με αυτά που θα έπρεπε να γίνουν. Τα προβλήματα των πεζών δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου. Με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας η αστυνόμευση έχει δραματικά υποβαθμιστεί. Τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών έχουν έρθει σε πρώτη προτεραιότητα και θέματα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής θεωρούνται στις μέρες μας πολυτέλεια. Κι’ όμως, αυτό που θεωρείται για άλλους πολυτέλεια είναι η μόνη ελπίδα για κάποιους άλλους να επιβιώσουν και να αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητας για κάποιους άλλους (ΑΜΕΑ). Ηλικιωμένοι και παιδιά ζουν με τη συνεχή απειλή του αποκλεισμού και του θανάτου από ατύχημα όταν θα βγουν στον δρόμο από τα παρκαρισμένα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανάκια). Αν και η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνα έχει περιοριστεί λίγο λόγω της κρίσης, τα περισσότερα προβλήματα παραμένουν.

Μέσα στον χρόνο αυτό καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ενημερωτικό σποτ για την τηλεόραση, που θα το βρείτε στην ιστοσελίδα μας, το οποίο ακόμη δυστυχώς δεν έτυχε της τύχης που του άξιζε. Το σποτ αυτό προέκυψε με την στήριξη του Πράσινου Ινστιτούτου, το οποίο ενέκρινε το κονδύλι. Το σποτ ενημερώνει για τα αδιέξοδα της μετακίνησης στην πόλη ατόμων με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένων, μαμάδων με καροτσάκια, ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Προτείνει σκωπτικά σαν μόνη λύση για την μετακίνηση τη χρήση του παρκούρ, το οποίο φυσικά μόνο ειδικά εκπαιδευμένα άτομα μπορούν να εξασκήσουν. Το σποτάκι αυτό παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Δεκέμβρης), όπου προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι από την Ένωση Πεζών Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της τροχαίας, κ.α. Το σποτ μέχρι στιγμής παίχθηκε μόνο από τη Δημόσια Τηλεόραση

Μαζί με την ομάδα ΑΣΤΥ συμμετείχαμε σε τρεις περιπάτους κάτω από το πρότζεκτ «Μια Βόλτα» μαζί με άλλες τρεις οργανώσεις. Επισκεφτήκαμε την περιοχή του Νέου Κόσμου, την περιοχή της Ομόνοιας και το Α’ Νεκροταφείο θέλοντας να τονίσουμε τη σημασία του περπατήματος για την καλλίτερη γνωριμία με την πόλη που ζούμε.

Τον Σεπτέμβρη, την μέρα χωρίς Αυτοκίνητο, συμμετείχαμε σε μικρή εκδήλωση περιφρουρώντας από τα μηχανάκια τον πεζόδρομο Διονυσίου του Αρεοπαγίτου από τη μεριά του Θησείου.

Έχουν σταλεί επιστολές προς τον Δήμο Αθηναίων, Βρηλισσίων και Παπάγου-Χολαργού με διαμαρτυρίες και προτάσεις για συνεργασία για την βελτίωση της κατάστασης για τους πεζούς με μηδαμινή ωστόσο ανταπόκριση.

Συμμετείχαμε στην σύμπραξη ECOMOBILITY για παρεμβάσεις στα σχολεία με στόχο προτάσεις μαθητών πάνω σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

Εύχομαι στην/στον επόμενη/ο πρόεδρο καλή επιτυχία και περισσότερες δράσεις.

Δημήτρης Χρυσαφίδης