Κίνηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΤΑΝΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΤΡΟΧΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Κύριε καθηγητά και αγαπητοί συμμαθητές,

το θέμα για το οποίο καλούμαι να μιλήσω σήμερα είναι τα τροχαία δυστυχήματα. Τα τροχαία δυστυχήματα είναι ένα βαρυσήμαντο θέμα που απασχολεί το κοινό, αποτελεί «μάστιγα» εδώ και κάμποσα χρόνια, αφού εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους και πολλαπλάσιοι μένουν καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια.
Στην παρούσα φάση ένα θέμα που θα ήθελα να αναλύσω είναι οι μοτοσικλετιστές, εφόσον οι περισσότεροι από αυτούς δεν φορούν κράνος. Το κράνος στην μηχανή είναι υποχρεωτικό, καθώς προστατεύει το μέρος της κεφαλής σε περίπτωση κάποιας σύγκρουσης. Ένα ακόμη σημαντικό παράδειγμα είναι τα μικρά παιδιά. Συχνά, βλέπουμε έξω στον δρόμο 15-16 χρόνων παιδιά να οδηγάνε μηχανές χαμηλού κυβισμού (παπάκια) και σαν να μην έφτανε αυτό είναι και χωρίς κράνος. Το ερώτημα είναι οι γονείς τι κάνουν, αφήνουν έτσι τα παιδιά τους σε τέτοια ηλικία να οδηγούν μηχανές; Ίσως να τους χαρακτηρίζαμε ως και ασυνείδητους.
Τόσοι άνθρωποι ετησίως επηρεάζονται από αυτό το θέμα, είτε γιατί έχουν χάσει κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, είτε γιατί έχουν εμπλακεί οι ίδιοι σε τέτοιου είδους δυστυχήματα. Στην εποχή αυτή που ζούμε, μια δύσκολη εποχή θα έλεγα, του κορωνοϊού παρόλο που η κυκλοφορία στατιστικά έχει μειωθεί ακόμα παρατηρούνται τροχαία δυστυχήματα (βέβαια σε μικρότερο βαθμό). Τα τροχαία δυστυχήματα είναι κάτι το οποίο και να θέλουμε, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε οι περισσότεροι άνθρωποι. Όσο προσεκτικός οδηγός και αν είναι κάποιος, δεν μπορεί να αποφύγει μια σύγκρουση που πιθανότατα να προκληθεί από άλλον.
Τα τροχαία δυστυχήματα προκαλούνται, βέβαια, από κάποια αιτία. Ένα βασικό αίτιο είναι η παραβίαση του ορίου ταχύτητας. Οι περισσότερες περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων προκαλούνται από αυτό. Οδηγοί τρέχουν με εξωφρενικές ταχύτητες. Ένα ποσοστό από αυτούς, βέβαια, βιάζονται είτε έχουν κάποιο ραντεβού στο οποίο πρέπει να παραβρεθούν είτε κάποια υποχρέωση, αλλά και πάλι η παραβίαση του ορίου ταχύτητας δεν δικαιολογείται. Επίσης, ένα αίτιο είναι και ότι ορισμένοι «ανώριμοι» οδηγοί - έτσι θα μπορούσα να τους χαρακτηρίσω - οδηγούν με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο κινητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους αποσπάει την προσοχή και να μην παρατηρούν τις πινακίδες σήμανσης αλλά και πολλά άλλα.
Σκοπός αυτής της ομιλίας ήταν να σας ευαισθητοποιήσω σχετικά με τα τροχαία δυστυχήματα και να σας ενημερώσω ότι οπωσδήποτε οφείλουν να προσέχουν οι οδηγοί, καθώς κυκλοφορούν πολλοί απρόσεκτοι στον δρόμο.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Γιώργος Φυτάνογλου

Σχόλια

Ο Γιώργος Φυτάνογλου είναι μαθητής της Β΄ λυκείου στο 1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας