ΠΕΖΗ - Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών

http://www.pezh.gr                Τ.Θ. 3188 Αθήνα 10210                   E-mail: pezh@pezh.gr


 

Αθήνα 21-7-2009

 

Αποδιοπομπαίος τράγος για τον κύκλο βίας που δημιουργούν άλλοι;

 

 Όπως γράφτηκε στον τύπο, ένας συνταξιούχος στο Βόλο, αγανακτισμένος από τα αυτοκίνητα που στάθμευαν ανενόχλητα από την αστυνομία στα πεζοδρόμια, είχε καταστρέψει 30 από αυτά με γκαζάκια. Συνελήφθη, κατηγορήθηκε για κακούργημα και κλείστηκε στη φυλακή.

 Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να επιδοκιμάσει την ενέργεια του απελπισμένου συνταξιούχου, όμως, όποιος περπατάει στους δρόμους των ελληνικών πόλεων (ή προσπαθεί το κάνει και δεν το καταφέρνει από την επιθετικότητα και την αυθαιρεσία των οδηγών - και είναι πολλοί αυτοί) και βιώνει την καθημερινή βία των ασύδοτων οδηγών καταλαβαίνει τα κίνητρά του, και δεν μπορεί παρά να συμμεριστεί την αγανάκτηση που τον οδήγησε στην πράξη του. Η (άδικη) βία γεννάει τη βία: αυτό είναι το πικρό μάθημα που έχει επαληθευτεί σε όλους τους τόπους και όλες τις εποχές.

 Η αστυνομία εργάστηκε μεθοδικά για να βρει τον απελπισμένο πεζό, όμως εξακολουθεί να αφήνει τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν στα πεζοδρόμια. Και μάλιστα τα αυτοκίνητα της αστυνομίας (και γενικότερα τα κρατικά οχήματα και τα οχήματα των προστατευόμενών τους) είναι από τους πρωταγωνιστές της αυθαιρεσίας (αρκεί να παρατηρήσει κανείς τα πεζοδρόμια έξω από πολλά αστυνομικά τμήματα, που έχουν μετατραπεί σε παράνομους χώρους στάθμευσης). Πιθανώς η ενέργεια του συνταξιούχου έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των περαστικών που ενδεχομένως περνούσαν από εκεί τη στιγμή που έβαλε φωτιά στα αυτοκίνητα. Όμως και οι ασύδοτοι οδηγοί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των περαστικών, που τους αναγκάζουν να περπατούν στο οδόστρωμα με κίνδυνο της ζωής τους, και μάλιστα όχι στιγμιαία (όπως έγινε με τον κατηγορούμενο συνταξιούχο), αλλά καθημερινώς. Η διαφορά είναι ότι ο πρώτος βρίσκεται στη φυλακή με βαριές (και υπερβολικές ίσως) κατηγορίες, ενώ οι οι ασυνείδητοι οδηγοί που παρκάρουν στα πεζοδρόμια εξακολουθούν ανενόχλητοι και προστατευμένοι να ασκούν βία εις βάρος των πεζών, και όταν ο πεζός που ρίχνουν στο δρόμο σκοτωθεί δε θα βρεθούν καθόλου.

 Ζητήσαμε βελτίωση της νομοθεσίας για την προστασία των πεζών και όχι μόνο δεν την βελτίωσαν, αλλά διαρκώς την τροποποιούν εις βάρος των δικαιωμάτων των πεζών. Ζητήσαμε ενημερωτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης των οδηγών και αρνούνται (την ίδια στιγμή που βλέπουμε να χρηματοδοτούνται ενημερωτικές εκστρατείες για πλήθος άλλα ασήμαντα θέματα), παρόλο που ακόμα και ο "συνήγορος του πολίτη" συναίνεσε στο αίτημά μας. Η αστυνομία εφαρμόζει τον νόμο για να προστατεύσει την ανεμπόδιστη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας, όμως αδιαφορεί για την προστασία των λίγων δικαιωμάτων που έχει αφήσει στους πεζούς. Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει την περιουσία των πολιτών, όμως το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να ασκείται εις βάρος του γενικού συμφέροντος, όπως προβλέπει και το σύνταγμα (αρ. 17), ούτε και εις βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας μετακίνησης (αρ. 5). Η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, και η προστασία μόνο κάποιων κατηγοριών πολιτών και η αδιαφορία για την προστασία των άλλων, δεν είναι ούτε "κράτος δικαίου" ούτε "δημοκρατία".