Αξιότιμη κυρία δήμαρχε/αξιότιμε κύριε δήμαρχε,
αξιότιμες κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,
κυρίες και κύριοι των δημοτικών παρατάξεων,

Αν στρέψετε το βλέμμα στους δρόμους της πόλης σας, θα δείτε να κινούνται πάρα πολλά παιδιά και σχεδόν όλα, ακόμη και οι μικρότερες τάξεις του Δημοτικού, χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους. Συζητούν, αστειεύονται, ενίοτε πέφτει και κάνα πείραγμα. Παίζουν. Γίνονται όντα κοινωνικά και κανονικά. Στα πιο μεγάλα της δευτεροβάθμιας προκύπτουν και φλερτ εν κινήσει. Θα δείτε και μία μεγάλη παρέα ανθρώπων με αναπηρικά αμαξίδια. Συζητούν με ζωηρές χειρονομίες και φωνές, δείχνουν γεμάτοι ενέργεια, χαρούμενοι στον πλατύ αστραφτερό πεζόδρομο. Παραδίπλα νέοι γονείς με καροτσάκια βολτάρουν ανέμελοι. Κάποιοι κοντοστέκονται να απολαύσουν την ανθηρή πολυχρωμία στα καινούργια παρτέρια στο πάρκο. Να και ένας παππούς που ετοιμάζεται να εισέλθει στη φρεσκοβαμμένη διάβαση. Τα οχήματα και από τις δύο κατευθύνσεις, βεβαίως, κοκκαλώνουν σε αρκετή απόσταση από αυτή. Ξεκινούν ήρεμα, μόλις ο παππούς, αφού βεβαίως τους έχει ευχαριστήσει με μία μικρή υπόκλιση, ανεβαίνει στο απέναντι πεζοδρόμιο.
Δεν χρειάζεται να συνεχιστεί η περιγραφή. Κι αν δεν είδατε τίποτα από αυτά, σημαίνει πως μάλλον έχετε μερίδιο ευθύνης σε αυτή την έλλειψη, ίσως και μάτια μυωπικά, χωρίς όραμα. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν ισχύει αυτό. Είναι μία όμορφη πραγματικότητα που την απολαμβάνουν κάτοικοι άλλων πόλεων, σε άλλα μέρη. Οι κάτοικοι τους όμως δεν είναι φτιαγμένοι από διαφορετική πάστα. Και δεν είναι θέμα Παιδείας (ή κυρίως θέμα Παιδείας). Η συνταγή είναι απλή, γνωστή και επιτυχημένη: πολιτική βούληση, επιτήρηση, δικαιοσύνη. Ή, εάν θέλετε να το θέσουμε οπωσδήποτε ως θέμα Παιδείας τότε, ναι είναι θέμα Παιδείας και έχει να κάνει με την στάση που επιδεικνύει η πολιτεία και γενικώς οι ιθύνοντες, οι αρμόδιοι, οι υπεύθυνοι. Και το παράδειγμα που δίνουν ή δεν δίνουν.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα με αφορμή και την Παγκόσμια εβδομάδα οδικής ασφάλειας του ΟΗΕ (17 έως 23 Μαΐου 2021) έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσει ψήφισμα για τη θέσπιση των 30 χιλιομέτρων ως γενικό όριο ταχύτητας στις πόλεις. Ήδη έχουν μαζευτεί 160 υπογραφές (μέχρι τις 16 Μαΐου) σε μικρό χρονικό διάστημα από συλλόγους και συλλογικότητες και το ψήφισμα έχει επιδοθεί στον κύριο πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με επιμονή μέχρι τη θέσπιση του ορίου.
Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το ψήφισμα ( ακολουθεί και μετά την επιστολή μας ). Αν το συνυπογράφετε, μπορείτε να δηλώσετε όνομα εκπροσώπου και να μας ενημερώσετε σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση ή να στείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα, soste.gr@gmail.com. Μπορούν, όπως θα διαπιστώσετε ρίχνοντας μία ματιά στις υπογραφές, να υπογράψουν και δημοτικές παρατάξεις.
Εμείς ως Κίνηση ΠΕΖΗ και ΕΝΩΣΗ για τα δικαιώματα των ΠΕΖΩΝ, πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των πεζών, υποστηρίζουμε με θέρμη το συγκεκριμένο ψήφισμα, το οποίο υπηρετεί την ανάγκη των πολιτών να κινούνται με ασφάλεια, άνεση και ελευθερία μέσα σε ένα αισθητικά προσεγμένο και υγιές περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που νιώθουν ότι τους σέβεται και έτσι νιώθουν με τη σειρά τους την ηθική υποχρέωση να ανταποδώσουν το σεβασμό.
Το Δημοτικό συμβούλιο στην Ηλιούπολη αποφάσισε ομόφωνα να συνυπογράψει το ψήφισμα. Περιμένουμε και η δική σας υπογραφή να προστεθεί στην εκλεκτή παρέα των συλλόγων και συλλογικοτήτων που έχουν συνυπογράψει το ψήφισμα.
Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ το γενικό όριο στις πόλεις, εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά στις πινακίδες σήμανσης, είναι 50 χιλιόμετρα την ώρα. Ζητάμε, λοιπόν, να πέσει στα 30. Αυτό σημαίνει πως η μετακίνηση, κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ανάμεσά τους και τα παιδιά, γίνεται πιο ασφαλής, πιο ελεύθερη, πιο φιλική για τους ίδιους και το περιβάλλον (χαμηλές ταχύτητες ενθαρρύνουν την ποδηλασία, την πεζή μετακίνηση και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς).
Οι πόλεις είναι για τους ανθρώπους. Οι τροχοφόρες μηχανές είναι φιλοξενούμενες στον αστικό ιστό, αλλά παρόλα αυτά κάνουν κατάχρηση της φιλοξενίας. Το όριο των 50 χιλιομέτρων, που συχνά δεν τηρείται, ανταμείβει αυτή την κατάχρηση. Ακόμη και τα 30 χιλιόμετρα είναι μία υποχώρηση των πεζών, απέναντι στα μηχανοκίνητα μέσα, αφού και πάλι δεν εκλείπει η πιθανότητα τραυματισμού, ακόμη και θανάσιμου. Βεβαίως, μειώνεται πάρα πολύ (από 80% πιθανότητες θανάσιμου τραυματισμού σε σύγκρουση με όχημα που κινείται με ταχύτητα 50 χιλιόμετρα την ώρα πέφτει στο 10% με την ταχύτητα των 30 χιλιομέτρων).
Ίσως, τέλος, γνωρίζετε ότι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 έως 29 παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ είναι οι τροχαίες συγκρούσεις, αυτές που κατ' ευφημισμόν χαρακτηρίζουμε ως " ατυχήματα". Αν πραγματικά σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή, τότε 30 ΧΙΛΙΌΜΕΤΡΑ ΤΏΡΑ. Κανένας θάνατος στην άσφαλτο δεν είναι αποδεκτός.
Παρακαλούμε να μας εκφράσετε τις απόψεις σας για τη θέσπιση του ορίου των 30 χιλιομέτρων ως γενικού ορίου ταχύτητας στις πόλεις και να μας ενημερώσετε, εάν η/ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβαν γνώση της επιστολής μας.


Με εκτίμηση και αναμονή για την ανταπόκριση σας,

Οι πρωτοβουλίες πολιτών για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των πεζών:

Κίνηση ΠΕΖΗ
https://www.pezh.gr/
email: pezh@pezh.gr
Επικοινωνία: Βαγγέλης Δήμας, τηλ: 694.645.3709

ΕΝΩΣΗ για τα δικαιώματα των ΠΕΖΩΝ
https://www.facebook.com/enosipezon


Υ.Γ. Επισυνάπτουμε το φυλλάδιο Δρόμοι για Ζωή του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα που εξηγεί, χρησιμοποιώντας στοιχεία του Π.Ο.Υ, τη σημασία του ορίου των 30 χιλιομέτρων και παράλληλα αντικρούει τους μύθους.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Προς κ.κ.:Πρωθυπουργό, Αρχηγούς κομμάτων, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Δρόμοι για Ζωή: 30 km/h όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές ΤΩΡΑ!

Η 6ηΠαγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (17 Μαίου – 23 Μαίου 2021) έχει ως αποκλειστικό θέμα την ανάγκη θέσπισης του ορίου ταχύτητας των 30km/h στις κατοικημένες περιοχές.

Ένα τέτοιο όριο θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και ιδιαίτερα των παρασύρσεων των πιο ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου όπως τα παιδιά, οι ποδηλάτες, οι χρήστες ΕΠΗΟ, οι ηλικιωμένοι, οι Άνθρωποι με Αναπηρία. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα έναυσμα για πιο βιώσιμες πόλεις και γειτονιές, για Δρόμους για Ζωή.

Oι χαμηλές ταχύτητες σώζουν ζωές. Μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και το επίπεδο θορύβου στις πόλεις άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας ασφαλέστερο το περπάτημα και την ποδηλασία και ενθαρρύνουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι βιώσιμοι δρόμοι είναι πιο κρίσιμοι χρήσιμοι από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πανδημία COVID-19. Η ενθάρρυνση του περπατήματος και της ποδηλασίας αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα στην προσπάθεια εξουδετέρωσης των εστιών διασποράς και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν και στις 3 Φεβρουαρίου 2021 στα πλαίσια της εξαγγελίας των βασικών αξόνων ενός δεκαετούς στρατηγικού προγράμματος για την οδική ασφάλεια, η θέσπιση του ορίου των 30km/h και στη χώρα μας ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΜΕ, παρουσία και του Πρωθυπουργού, μόλις ένα μήνα μετά στις 10 Μαρτίου (Νόμος 4784/21 ) ψηφίστηκαν στη βουλή σαν όριο ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές τα 50 km/h.

Σήμερα που η μια μετά την άλλη χώρα θεσπίζει το όριο των 30 Km/h σε όλο και πιο διευρυμένες ζώνες των πόλεων είναι απόλυτα αναγκαία η θέσπιση του στις κατοικημένες περιοχές και σ όλες τις περιοχές υψηλής συγκέντρωσης ανθρώπων, η αυστηρή επιτήρηση του καθώς και η νομιμοποίηση όλων των πολεοδομικών ρυθμίσεων που θα αποτρέπουν την υπέρβαση του.

Δεν είναι απλά ανάγκη συγχρονισμού με την κίνηση της υπόλοιπης ανθρωπότητας.

Είναι η αναγνώριση πώς κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός.

Δρόμοι για την υγεία. Δρόμοι για το κλίμα. Δρόμοι για τους ανθρώπους.

Δρόμοι Ζωής. 30km ΤΩΡΑ!

Υπογράφουν:

1.Πανελλαδικός σύλλογος SOSΤροχαία Εγκλήματα, πρόεδρος Γιώργος Κουβίδης

2.ΕΥΘΥΤΑ (Εταιρία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων) – Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, πρόεδρος Ελένη Καρύδη

3.ΕΣΥΠΡΟΤΑ (Εθελοντικός Σύλλογος Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων) – Ηράκλειο Κρήτης, Πρόεδρος Γιάννης Λιονάκης

4.Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης- NatureFriendsGreece, πρόεδρος Κώστας Φωτεινάκης

5.Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, Θεσσαλονίκη, πρόεδρος Γιάννης Αγγελίδης

6.ΠΕΖΗ,πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των πεζών, εκπρόσωπος Βαγγέλης Δήμας

7."ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ» εκπρόσωπος Ελένη Ψαρουδάκη

8.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ (ΕΟΑΠ) πρόεδρος Π. Πιτσιλός, γραμματέας Α. Σηφάκης

9.Σύλλογος Αστικών Ποδηλατών Αττικής (ΠΟΔΗΛΑΤΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ), πρόεδρος Παναγιώτης Πιτσιλός

10.Ποδηλατικός ΣύλλογοςΛέσβου, πρόεδρος Λασκαρίδης Ιγνάτιος

11. Ποδηλατικός Όμιλος Ρόδου «Ροδήλιος» ,πρόεδρος Ιωάννης Παπασταματάκης

12.Πάνθηρες των Δρόμων, εκπρόσωπος Γρηγόρης Μαυράκης

13.Μαμάδες+ στο Δρόμο, γραμματέας Ήλια Ιατρού

14. «ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ» Ένωση Μοτοσυκλετιστών ΑλεξανδρούποληςΕκπρόσωπος Ηλίας Γρηγοράκης

15. ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ. –Χαϊδαρίου, πρόεδρος Σοφία Δημητρίου

16. Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά, εκπρόσωπος Ελένη Σταύρου

17.Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ»Εκπρόσωπος Αλέξανδρος Ταξιλδάρης

18.Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία ν. ΈβρουΕκπρόσωπος Κώστας Ευθυμιάδης

19.Αθλητικός Σύλλογος ΑμεΑ «ΗΡΟΔΙΚΟΣ»εκπρόσωπος Ανδρέας Κατσαρός.

20.Γυμναστικός σύλλογος «Δωδεκάνησος» μπάσκετ με αμαξίδιο, εκπρόσωπος Χατζηδημητρίου Μιχάλης

21.Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Έβρου «ΣυνεχίΖΩ»Εκπρόσωπος Αναστασία Σπυρίδου

22.Σύλλογος στήριξης καρκινοπαθών Δωδεκανήσου,πρόεδρος Κρητικού Μαρία

23. Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Διευθυντής Νίκος Μπελαβίλας

24.Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, εκπρόσωπος Μαρία Σίτη

25.Γραφείο Περιβαλλοντικής ΔιαχείρισηςΠανεπιστημίου Μακεδονίας, εκπρόσωπος Άρης Χατζηνικολάου

26.Δίκτυο ΟΤΑ για την Βιώσιμη Κινητικότητα«CIVINET CY-EL» του CIVITAS, Συντονιστής Κοσμάς Αναγνωστόπουλος

27.Εργαστήριο Υγείας & Οδικής Ασφάλειας(LaHeRS), Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ηράκλειο, Δ/ντρια επ. καθ. Δρ Μαρία Παπαδακάκη

28.Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) – Συντονιστής: Καθηγητής Αλέξης Μπένος

29.Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής(ΠΣΕΟ), πρόεδρος Άρης Ζωγράφος

30. Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Πρόεδρος Σταύρος Μπένος

31.Πολιτιστικός Οργανισμός 'ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ'εκπρόσωπος Γιώργος Καραμπάτος,

32.ΕΝΙΘ – Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Δάφνη Κατσίμπα 33.Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, η πρόεδρος Πολύμνια Γαλανού

34.Κεντρο Ελληνικού Ψυχοδράματοςκαι Κοινωνιοδράματος Χανιά, πρόεδρος Αντώνης Λιοδάκης

35.Σωματείο εργαζομένωνΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ προεδρος ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ, γενικός γραμματέας, ΣΙΣΚΑΣ ΙΩΣΗΦ

36.Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου, πρόεδρος Νίκος Φουτούλης

37.ΕΛΜΕ Ηρακλείου , πρόεδρος Ρηγάκης Ζαχαρίας

38.Τοπικό Θεματικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο "Σχολείο Ανοικτό στην Κοινωνία– Ενεργός Πολίτης στον Δήμο Παύλου Μελά" – Λαζαρίδης Σάκης αντιδήμαρχος Παύλου Μελά

39.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Νηπιαγωγείου Γαργαλιάνων– πρόεδρος Κυριακή Σαπέρα

40.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 35ουΔημοτικού σχολείου Αθηνών, πρόεδρος Ευαγγελία Κρόκου

41.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Έμπωνα-Ρόδου, πρόεδρος Χρυσαυγή Αμβροσιάδη

42.Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», εκπρόσωπος Στέλλα Μπαδικιάν

43.Ομάδα Παιδαγωγών «Τα Θρανία της Άνοιξης» – εκπρόσωπος Μπάμπης Μπαλτάς

44.Σύλλογος Αβθμιαςεκπαίδευσης νομού ΗρακλείουΔομίνικος Θεοτοκόπουλος, πρόεδρος Γιώργος Μακράκης

45.Δημοτική κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ– Αθήνα, -Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής Δ.Σ.

46.Δημοτική κίνηση – Πειραιάς για Όλους – Βάνα Μελά Δημοτική Σύμβουλος

47.Δημοτική κίνηση – Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου– Άλκηστη Βίτσα Επικεφαλής Δ.Σ.

48.Δημοτική κίνηση – Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/ Ανταρσία σε κυβέρνηση ΕΕ κεφάλαιο- Ντίνα Ρέππα Δημοτική σύμβουλος.

49.Δημοτική παράταξη Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπήςστον Δήμο Θεσσαλονίκης,Κώστας Ξενόπουλος, δημοτικός σύμβουλος .

50.Δημοτική παράταξη Δήμου Νεάπολης – ΣυκεώνΗ Πόλη Αλλιώς,Αδαμαντία Κεραμειδά Δημοτική σύμβουλος

51.Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα– Χρήστος Πατσούρας Δημοτικός Σύμβουλος

52.Περιφερειακό σχήμα Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία, Θανάσης Αγαπητός περιφερειακός σύμβουλος

53.Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο– Ζώης Γαλατάς περιφερειακός σύμβουλος

54.Ανταρσία στο Αιγαίο– Αντικαπιταλιστική Αριστερά, Νίκος Μανάβης περιφερειακός σύμβουλος.

55.Επιτροπή Κατοίκων Κενάν Μεσαρέ-Βογιάνου-ΓεννηματάΙωαννίνων, εκπρόσωπος Ευάγγελος Λιβιτσάνος

56.Πολιτιστικός ΣύλλογοςΕπισκοπής Ηρακλείου ο Άγιος Μηνάς, πρόεδρος Κρασανάκης Μανόλης

57.Οικολογική Παρέμβαση ΗρακλείουΚρήτης – πρόεδρος Αριστείδης Παπαδάκης

58.ECOELEUSISΚίνηση Πολιτών, Εκπρόσωπος Χρήστος Χρηστάκης

59.Σύλλογος «Συνεργασία για τα παιδιά της Κερατέας», Ιατρού Γιώργος – εκπρόσωπος

60.Σύνδεσμος Πνευματικής & Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ», Παπαθανασίου Σταμάτης – πρόεδρος

61.Λαογραφικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ» Κερατέας, Κατσίκη Δήμητρα – πρόεδρος

62.Λαογραφικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» Κερατέας, Λιέπουρη Δήμητρα – πρόεδρος

63.Λύκειο των ΕλληνίδωνΠαράρτημα Κερατέας, Πετρολιάγκη Κατερίνα – πρόεδρος

64.Πρωτοβουλία Γυναικών Κερατέας «ΜΝΗΣΙΜΑΧΗ», Ζαρολιάγκη Λέλα – πρόεδρος

65.Αθλητικός Όμιλος «ΝΙΚΗ» Κερατέας, Παπασωτηρίου Ελευθέριος – πρόεδρος

66.Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ουΔημοτικού Σχολείου Κερατέας, Παπανδρέου Νεκτάριος – πρόεδρος

67.Ένωση Προσώπων Μη Κερδοσκοπική «ΔΡΑΣΕΙΣ ΖΩΗΣ», εκπρόσωπος Κόκκινος Γιώργος

68.Εταιρεια Μελετων Λαυρεωτικης, Αναστασιος Βλαδος Προεδρος

69. Εκδρομικος και επιμορφωτικος ομιλος Λαυριου, Χριστος Προμοιρας Προεδρος

70.Συνδεσμος φιλιαςκαι αλληλεγγύης λαών (Λαυριο – Αλεξινατς) Αντωνης Μωρογλου Προεδρος

71. Ποδηλατική Από-ΔρασηΠιερίας, πρόεδρος Λάζαρος Παπαδόπουλος

72.ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, πρόεδρος Ελένη Δρίτσα

73. Συλλογος Αιμοδοσίας ΛαυρίουΓιωργος Βιδάλης Προεδρος

74.Σύλλογος κατοίκων Μετς «Ο Αρδηττός«, πρόεδρος Κώστας Δ.Ανέστης

75.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγ.Σικελιανός(Αγ. Κων/νου Ηλιούπολης), εκπρόσωπος /αντιπρόεδρος Παυλίδου Ασημίνα.

76."ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΥΨΕΛΗ", εκπρόσωπος Κώστας Ζαμπέλης

77. Ενωση Πολιτιστικών Φορέων νομού Έβρου(ομόφωνη απόφαση -ψήφισμα 146 συλλόγων μελών του Νομού Έβρου)εκπρόσωπος Δημήτρης Κελεμίδης

78. Εθνολογικό Μουσείο Θράκηςεκπρόσωπος Αγγελική Γιαννακίδου

79. Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού ΈβρουΕκπρόσωπος Βάγια Ζήκα

80.Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών νομού ΈβρουΕκπρόσωπος Τάσος Κοντακίδης

81.Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ»εκπρόσωπος Απόστολος Ευφραιμίδης

82.Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας ΘράκηςΕκπρόσωπος Δημοσθένης Καραγεωργίου

83.Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Νομού ΈβρουΕκπρόσωπος Χρήστος Γερακόπουλος

84.«ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» Αθλητικός ΣύλλογοςΕκπρόσωπος Κώστας Πατερόπουλος

85.«ΕΥ ΖΗΝ» Σύλλογος Ολιστικής Προσέγγισης της ΖωήςΕκπρόσωπος Σοφία Δαρμή

86.Ερευνητικό Θέατρο ΘράκηςΕκπρόσωπος Καίτη Μακρή

87.«ΣΑΛΗ» Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης Εκπρόσωπος Δημήτρης Κανίδης

88.Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης (ε.ι.1928) εκπρόσωπος Λένα Σαμαρά-Μαυραγάνη

89.«ΑΕΙΦΟΡΟΥΜ» ΑΜΚΕ Πειραιάς -Σήμα Αειφόρου ΣχολείουΕκπρόσωπος Δημήτρης Καλαϊτζίδης

90.Φιλανθρωπικός Σύλλογος «ΜΕΡΙΜΝΑ» ΑλεξανδρούποληςΕκπρόσωπος Μαρία Τσινταράκη

91.Καλλιτεχνικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης (έ.ι.1927)Εκπρόσωπος Απόστολος Κουγιουμτζής

92.«Ο ΜΙΝΩΑΣ» Σύλλογος Κρητών Νομού Έβρου Εκπρόσωπος Μανώλης Λελεδάκης

93.Πολιτιστικός Εικαστικός ΣύλλογοςΑλεξανδρούπολης Εκπρόσωπος Κατερίνα Βουρλιώτη

94.ΟΦΘΑΌμιλος Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωπος Χριστίνα Ρουσσίδου

95.Ένωση Γονέων ΜαθητώνΔήμου Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωπος Ταμάρα Κοσμίδου

96.Σύλλογος Διδασκόντων ΓΕΛ Κρεμαστής Ρόδος,Διευθυντής Δημήτρης Γρηγοριάδης, M.Ed.

97.Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου,πρόεδρος Κουλούμπρης Μιχάλης

98.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Γυμνασίου ΄Εμπωνα-Ρόδου, πρόεδρος Αμβροσιάδη Χρυσαυγή

99.Σύλλογος Διδασκόντων Γενικού Λυκείου Σορωνής – Ρόδος,Διευθύντρια Χατζησταμάτη Σμαράγδα

100.Σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου Λ.Τ Έμπωνας- Ρόδος, Διευθυντής Μιχαηλ Μπούτης

101.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών/τριών του Μουσικού Σχολείου Ρόδου,πρόεδρος, Γιάννης Δαβίρας

102.»Φίλοι Χορωδιακής Μουσικής Ρόδου» – Σύλλογος μελών Μικτής Χορωδίας Δήμου Ρόδου, το ΔΣ, πρόεδρος, Γιάννης Δαβίρας

103.Σύλλογος Διδασκόντων 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, η διευθύντρια Καραγιαννίδου Σοφία

104.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, η πρόεδρος Νικολέττου Αγγελική

105.Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Μαθητών 4ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, πρόεδρος Κωνσταντάκη Ειρήνη-Αικατερίνη

106.Σύλλογος Διδασκόντων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρόδου, ο Διευθυντής Βασίλειος Χριστινάκης

107.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρόδου, Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μαυρουδής

108.Μαμάδες στη Ρόδο, πρόεδρος Κρητικού Αικατερίνη

109.Αθλητικός Όμιλος Ανταίος Ρόδου, εκπρόσωπος Σάββας Πότσος.

110.Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών «Άγιος Εφραίμ»πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Φιλήμων Νικολάου

111.Ομάδα Έρευνας, Διάσωσης& Αντιμετώπισης Καταστροφών Διασωστών Ρόδου, πρόεδρος Παναγιώτης Σπανός

112.ΙΝΚΑ 12 grΙνστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Νοτίου Αιγαίου , πρόεδρος Ευγενικός Γιώργος

113.Σύλλογος Νέων Παραδεισίου Ωρίωνας Ρόδος,πρόεδρος του συλλόγου Χατζησάββας Νικόλαος

114.Πολιτιστικός Σύλλογος Σιαννών «Η Βρασία» Ρόδος,πρόεδρος Απόστολος Διμέλλης

115.Α.Σ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΡΟΔΟΥ, υπεύθυνη Τσιμέττα Μαρία

116.Ελληνική ομάδα διάσωσης Ρόδου,υπεύθυνη Ντόβελλου Μαρία

117.Σωματείο εργατοτεχνιτών οικοδομών κ συναφών επαγγελμάτων Ρόδου.πρόεδρος Τριπολίτης Νίκος

118.Δημοτική παράταξηΔήμου Ρόδου«Ρόδος Αξιών»,Επικεφαλής παράταξης, Δημήτρης Γ Κρητικός Ιατρός πνευμονολόγος

119.Σωματείο Φίλων Φιλαρμονικής Δήμου Ρόδου,πρόεδρος Ακρίβου Κωνσταντίνα

120.Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, πρόεδρος Μιχαήλ Γ. Καβουκλής

121.Δημοτική Κοινότητα Ρόδου, πρόεδρος Μάνθα Ζιώγου

122.Θεατρική Ομάδα «ΠΡΑΞΙΣ», εκπρόσωπος Βασιλοπούλου Ζαφειρία

123.ΠΑΜΕΑ: Προσφέρω Αγάπη Μοιράζω Ελπίδα Ανθρωπιά-Ρόδος, πρόεδρος Έλενα Κουνάκη

124.Medieval Rose Association, εκπρόσωπος Άννα Αχιολά

125.Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Ρόδου (ΟΑΚ) ΡΟΔΟΥ, πρόεδρος Χαλικάκης Μανώλης

126.Σύλλογος Διδασκόντων Γενικού Λυκείου Ιαλυσού Ρόδος, Διευθυντής Θεολόγος Χρήστος

127.Σύλλογος Διδασκόντων 5ουΔημοτικού Σχολείου Ρόδου, Διευθυντής Ποιμενίδης Δημήτριος

128.Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 12ουΔημοτικού Σχολείου Ρόδου, πρόεδρος Ελευθερία Σωτηράκη

129.Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 5ουΔημοτικού Σχολείου Ρόδου, πρόεδρος Μπαλούρδου Λίτσα

130.Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ουΠειραματικού Σχολείου(Ακαδημίας) Ρόδου, πρόεδρος Ανδρέας Σταματέλος

131.Σύλλογος Διδασκόντων 3ουΓενικού Λυκείου Ρόδου, Διευθυντής Μαρίνος Ανδρέας

132.ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ » ΕΛΑΦΟΣ «, πρόεδρος Γιώργος Παπανικολάου

133.Σύλλογος Διδασκόντων του 3ουΔημοτικού Σχολείου Αφάντου -Ρόδος,Διευθύντρια Ανδριοπούλου Δέσποινα

134.Σύλλογος Διδασκόντων του 15ουΔημοτικού Σχολείου Ρόδου,Διευθυντής Γεώργιος Γκουτζιαμάνης

135.Σύλλογος Διδασκόντων 1ουΔημοτικού Σχολείου Κρεμαστής – Ρόδος,Διευθύντρια Αικατερίνη Σοκορέλου

136.Σύλλογος Διδασκόντων του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Εκπαιδευτήρια Ρόδου»,Διευθυντής Σπύρος Σπύρου

137.Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 18ουΔημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου, πρόεδρος Λαγουδάκης Μανώλης

138.Γυμναστικός Σύλλογος Διαγόρας-Ρόδος. Έφορος ποδηλασίας Ρούλα Κωνσταντούρα

139.Σύλλογος Διδασκόντων του 18ουΔημοτικού Σχολείου Ρόδου,Διευθύντρια Αθηνά Γρηγορά

140.Δωδεκανησιακή Ανακύκλωση ΑΕΚΚ, εκπρόσωπος Βάιος Καλοπήτας

141.Αθλητικός Σύλλογος «Ιππότες της Ρόδου»,πρόεδρος Κωστής Τσαμπανάκης

142.Σύλλογος Διδασκόντων 1ουΓυμνασίου Λέρου – Μπελλένειο– Διευθύντρια Διαμαντάρα Ειρήνη

143.Σύλλογος Διδασκόντων Γενικού Λυκείου Αφάντου –Ρόδος, Διευθυντής Βενέτιος Θωμίδης

144.Σύλλογος Γονέων & ΚηδεμόνωνΓενικού Λυκείου Αφάντου –Ρόδος,πρόεδρος Στέφανος Γρηγορίου

145.Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» Γενικός Διευθυντής Κυριακούλης Κυριάκος

146.Σύλλογος Διδασκόντων του Πανορμίτειου Γυμνασίου και Λυκειακών τάξεων – Σύμης, Διευθύντρια Φωτάρα Ευδοκία

147.Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού,τοπικό τμήμα Ρόδου, έφορος Σοφιάννα Κακαρίκου

148.Σύλλογος Διδασκόντων Γυμνασίου Πάτμου, Διευθύντρια Αικατερίνη Σπύρτου

149. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωπος Κυρτσίδης Αργύρης

150.Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων4ουΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδόπουλος

151. Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος νομού Εβρουεκπρόσωπος Νίκος Γεωργιάδης

152.Σύλλογος Διαβητικώννομού Έβρου εκπρόσωπος Γιάννης Πετρίδης

153.Σύλλογος Διδασκόντων 2ουΓυμνασίου Ρόδου, Διευθυντής Εμμανουήλ Τσακογιάννης

154. Αθλητικός όμιλος Νίκη Κερατέας, εκπρόσωπος Παπασωτηρίου Ελευθέριος

155. ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ, εκπρόσωπος Παπαγεωργίου Ηλίας

156. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής ΕΜΠ Καθηγητής Γιώργος Γιαννής

157.Δημοτική κίνηση Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα Λούρος Ζάλογγο. Εκπρόσωπος Γιάννης Ρέντζος

158.Gymnosophy– φυσιολατρική συλλογικότητα, εκπρόσωπος Κώστας Τερζόπουλος

159.F.E.V.RΕυρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων ΤροχαίωνEuropeanFederationofRoadTrafficVictims, πρόεδρος Jeannot Mersch

160. IRVP Διεθνής Συνεργασία Οργανώσεων Θυμάτων Τροχαίων – International Road Victims Partnership, εκπρόσωπος Καίτη Μακρή μέλος Δ.Σ.

Δρόμοι για Ζωή
Αν ξέρετε τους Μύθους, καιρός να μάθετε τις Αλήθειες
Δρόμοι για Ζωή (PDF)