ΠΡΟΣ τον ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙO και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ  

ή ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ .


Οταν η τρομοκρατία κτυπά στο Λονδίνο και σκοτώνει 52 αθώα θύματα , λαμβάνονται μέτρα , συμμετέχει στο πένθος ολόκληρος ο κόσμος , αυτό είναι πολιτισμός .


Οταν την επομένη μέρα στούς Ελληνικούς δρόμους σκοτώνονται με αυτοκίνητα 25 άνθρωποι , δεν έχουν παρθεί μέτρα , δεν παίρνονται μέτρα , δεν πενθεί ολόκληρος ο κόσμος , αυτό είναι βαρβαρότητα.


Η μικρή αυτή εισαγωγή είναι χρήσιμη για να εξηγήσει κανείς , τι συμβαίνει καθημερινά στη Μαγνησία-Διαβατά ,( αλλά και σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές της Ελλάδος ) , όταν μετακινείται χωρίς αυτοκίνητο , νοιώθει ξυπόλητος , σαν να περπατά χωρίς παπούτσια .


Η έλλειψη πεζοδρομίων είναι η σύγχρονη τρομοκρατία και η καθημερινή βαρβαρότητα εις βάρος των ηλικιωμένων , των νέων , των γονιών με μωρό , των ποδηλατών και των ατόμων με αδυναμία κίνησης. Αυτή η βαρβαρότητα απευθύνεται σε όλους , ακόμη και αυτούς που «ξεπεζεύουν» απο το αυτοκίνητο μετά από τοπική μετακίνηση εκατό ή διακοσίων μέτρων . 


Φαίνεται αλήθεια ότι οι τοπικοί άρχοντες δεν μπορούν ή δε θέλουν να κάνουν τίποτε . Αν εξαιρεθούν οι πεζόδρομοι , που έχουν ήδη μετατραπεί σε υπαίθριους χώρους ιδιωτικής χρήσης και οι ελάχιστες πλατείες που έχουν διαμορφωθεί για να μη χρησιμοποιούνται , τότε μένουν ελάχιστα τετραγωνικά για να περπατήσει άνθρωπος .


Ενα ακόμη ζήτημα , μη διάκρισης πεζοδρομίου και δρόμου αυτοκινήτου είναι η ταύτιση πολεοδομικής και οικοδομικής γραμμής . Τα πολεοδομικά σχέδια αποκαλύπτουν τις υπάρχουσες και επικρατούσες αντιλήψεις της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης και της πολεοδομικής επιστήμης : έξω από τη πόρτα του σπιτιού μπορούν να σπινάρουν αυτοκίνητα . 
ΓEΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΤΖΙΛΗΣ 
Οδος βεροίας 98
Ιωνία, θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη , Εχέδωρος , . τ.κ. 57008
17/07/05 τηλ.-τ/μοιοτ. 2310.782764.