ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ

Στις 10 Απριλίου, μετά από δική μας πρόσκληση, ήρθε στο σχολείο μας ο κ. Ν. Σπανουδάκης, ανώτερος αξιωματικός της Τροχαίας Καλλιθέας, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται και ο ΄Αλιμος, προκειμένου να απαντήσει στα ερωτήματά μας και να λύσει τις απορίες μας.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο κ. Σπανουδάκης ήταν πολύ ευγενικός μαζί μας, απάντησε με σαφήνεια και ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις που του θέσαμε. Όλα τα παιδιά της ομάδας μείναμε πολύ ευχαριστημένα από τη συνάντηση αυτή, διότι βγάλαμε χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία και θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε.

Στην αρχή της συνάντησης, ο αξιωματικός της Τροχαίας άκουσε με προσοχή όλα τα σχετικά με το Πρόγραμμά μας, τις παρατηρήσεις που κάναμε στους δρόμους της περιοχής μας αλλά και παραπέρα, τις απόψεις των κατοίκων, τις φωτογραφίες που πήραμε σε διάφορα σημεία και ό,τι άλλο είχαμε να του πούμε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πεζοί. Για όλα τα θέματα αυτά ήταν πλήρως ενημερωμένος και πρόθυμα μας έδωσε απαντήσεις.

Η προτεραιότητα της Τροχαίας, μας είπε, αυτή την περίοδο είναι τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και ρίχνει εκεί όλο της το βάρος προκειμένου να τα μειώσει. Εμείς αυτή την άποψη την θεωρήσαμε ιδιαίτερα σημαντική, αλλά εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι άλλο: αν η συζήτηση αυτή είχε γίνει 3 μέρες μετά, θα είχαμε σοβαρές επιφυλάξεις.

Στις 13 Απριλίου στα Τέμπη 21 μαθητές σκοτώθηκαν από ένα κακοφορτωμένο φορτηγό, το οποίο λίγο πρίν το ατύχημα (όπως έγραψαν οι εφημερίδες) πέρασε από μπλόκο της Τροχαίας χωρίς να του γίνει έλεγχος… Είναι αλήθεια όμως ότι μετά από αυτό το συμβάν οι έλεγχοι της Τροχαίας στα φορτηγά που κινούνται στις εθνικές οδούς έγιναν ιδιαίτερα αυστηροί.

Για την παράνομη στάθμευση των αυτοκινήτων στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους των συνοικιών, μας είπε ότι η Τροχαία δεν επεμβαίνει διότι κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει από τον μεγάλο αριθμό των αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων στάθμευσης. Το θέμα αυτό το αφήνει στη αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, για την οποία όμως γνωρίζει ότι επί του παρόντος είναι ανύπαρκτη. Επειδή όμως υπάρχει και η υφιστάμενη νομοθεσία, επεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία... Στο σημείο αυτό εμείς δεν είπαμε τίποτα, αλλά καταλάβαμε ότι με τη μέθοδο αυτή δεν πρόκειται να έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα διότι ο κάθε πολίτης θα το σκέπτεται να καταγγείλει το γείτονά του όταν αυτός παρκάρει το αυτοκίνητό του στο πεζοδρόμιο. Έτσι λοιπόν θα ζούμε εμείς καλά και μονιασμένα… και η Τροχαία ακόμα καλύτερα!

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και μια πρόταση ή σκέψη της Τροχαίας – δεν το καταλάβαμε καλά αυτό – που αναφέρεται στα πεζοδρόμια. Μας είπε ο κ. Αξιωματικός ότι εκεί που έχουμε φαρδιά πεζοδρόμια, πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων λοξά για να χωρούν όσο το δυνατόν περισσότερα… Δε μας είπε όμως τίποτα για τα κανονικά ή για τα στενά πεζοδρόμια που ήδη έχουν γίνει μόνιμες θέσεις στάθμευσης.

Ο αναγνώστης της εργασίας μας αυτής θα βγάλει τα συμπεράσματά του για όλα, φυσικά δε και για τη στάση των αρμοδίων φορέων στο θέμα. Εμείς πάντως το συμπέρασμα που βγάλαμε από τον κατ’ εξοχή αρμόδιο φορέα, δηλαδή την Τροχαία, είναι ότι σήμερα η προτεραιότητα δίνεται στο αυτοκίνητο από κάθε άποψη, ενώ για τους πεζούς υπάρχει μια αδιαφορία, η οποία μπορεί να μην ομολογείται ευθέως, αλλά είναι εμφανέστατη από τις πράξεις και τις παραλείψεις των οργάνων της.

  • Ανώτερος Αξιωματικός της Τροχαίας Καλλιθέας, υπεύθυνος για την περιοχή του Αλίμου, ήρθε στο σχολείο, απάντησε στις ερωτήσεις μας και μας έδωσε τις θέσεις και τις απόψεις της Αστυνομίας για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

     


    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

    ΑΡΧΗ

    ΕΠΟΜΕΝΟ