Μνήμη σε μια αρχαιολόγο που την σκότωσε ένα μηχανάκι

Στις 5 Ιουνίου 2008 – Ημέρα του Περιβάλλοντος η Πρωτοβουλία για τη προστασία των δικαιωμάτων των πεζών “ΠΕΖΗ” διοργάνωσε συγκέντρωση – μνήμη στην Ηώ Ζερβουδάκη. Ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της αρχαιολογίας. Περίπου 40 μέρες πριν η Ηώ Ζερβουδάκη σκοτώθηκε στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα στην Αθήνα από διερχόμενο μηχανάκι. Ήρθε και προστέθηκε στα ολοένα και αυξανόμενα θύματα- πεζούς στην Ελλάδα λόγω της παντελούς έλλειψης προστασίας τους από την κρατική μηχανή και τις δημοτικές αρχές. Το μηχανάκι έτρεχε στον πεζόδρομο. Ο οδηγός του δεν ήθελε να σκοτώσει, όμως ήξερε ότι μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο τρέχοντας πάνω στον πεζόδρομο. Και όλοι οι οδηγοί που καταπατούν τους χώρους των πεζών είτε τρέχοντας πάνω στον πεζόδρομο είτε σταθμεύοντας πάνω στα πεζοδρόμια το ξέρουν ότι μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα και μάλιστα θανατηφόρο. 

5-6-2008 Ζερβουδάκη

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και πολλοί αρχαιολόγοι καθώς και εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πολιτών Εξαρχείων. Οι συγκεντρωμένοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα τονίζοντας και την κατάφορη καθημερινή παραβίαση των δικαιωμάτων των πεζών και την έλλειψη σεβασμού απέναντί τους που θεωρούνται σαν τα πιο αδύναμα στοιχεία στην καθημερινή κυκλοφοριακή τρέλα. Ωστόσο η πεζή μετακίνηση μαζί με την μετακίνηση με ποδήλατο και την χρήση των μέσων συλλογικής μεταφοράς είναι η μόνη προοπτική επιβίωσης των σημερινών μεγαλουπόλεων. Γιατί είναι οι πιο φιλοπεριβαλλοντικές μετακινήσεις και αποτελούν μια πρόταση υποκατάστασης του αυτοκινήτου που οδηγεί τη ζωή των πόλεων σε αδιέξοδα. Γιατί τα αυτοκίνητα και ρυπαίνουν και ηχορυπαίνουν αλλά και συντελούν στην αύξηση της θερμοκρασίας των πόλεων κατά τους θερινούς μήνες. Οι κρατικές και δημοτικές αρχές δεν προωθούν την πράσινη μετακίνηση όπως και δεν προωθούν φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα αδιαφορώντας για τα αδιέξοδα και καταπατώντας τα βασικό δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν στις πόλεις χωρίς να οδηγούν αυτοκίνητο.

5-6-2008 Ζερβουδάκη

 

5-6-2008 Ζερβουδάκη

 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και άνθρωποι που συχνάζουν στην οδό Τοσίτσα. Με ένα κερί στο χέρι οι παρευρισκόμενοι κράτησαν σιγή ενός λεπτού. Μέλος της “ΠΕΖΗ” κατασκεύασε αποτύπωμα νεκρού στο δρόμο, όπως το χαράζει συνήθως η αστυνομία με κιμωλία (στένσιλ) από χορτοτάπητα. Τόνιζε έτσι τη σχέση που έχει η πεζή μετακίνηση με την προστασία του περιβάλλοντος που και οι δύο καταστάσεις καταπατούνται βάναυσα. Στην αυθόρμητη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε ότι κανένα μηχανοκίνητο τροχοφόρο δεν έχει δικαίωμα να καταπατά τους χώρους που προορίζονται για πεζούς. Για όποιο λόγο και να είχε βρεθεί στο σημείο εκείνο ο δολοφονικός παραβάτης ήταν σε λάθος χώρο. Τα κεριά έσβησαν, η συζήτηση τελείωσε και ο κόσμος με πολλές σκέψεις στο μυαλό του αποχώρησε από το σημείο που σκοτώθηκε η Ηώ Ζερβουδάκη.

 

5-6-2008 Ζερβουδάκη

Την άλλη μέρα κάποιος περαστικός άφησε ένα μπουκέτο από λουλούδια στο αποτύπωμα από χορτοτάπητα.